V skupini Muce smo doživeli poseben dan, ko sta nas obiskala reševalka Tina in reševalec Marko s pravim reševalnim vozilom. Rumeno vozilo z modrimi utripajočimi lučkami in glasno sireno je otroke takoj navdušilo. Obisk je bil priložnost, da spoznamo delo reševalcev in njihovo vlogo v nujnih situacijah.

Reševalno vozilo ni le prevozno sredstvo, ampak je prava mobilna bolnica, opremljeno z vso potrebno medicinsko opremo. Otroci so imeli priložnost, da se sprehodijo skozi vozilo in vidijo kako je organizirana notranjost, kjer morajo hitro nuditi pomoč poškodovanim ali bolnim ljudem. Med najbolj zanimivimi je bil reševalni stol, ki reševalcem pomaga pri prenosu pacientov, ki ne morejo hoditi sami. Reševalec Marko je pogumne otroke posedel na stol in jih peljal okrog vozila. Modre luči in sirena sta še posebej pritegnila pozornost otrok. Marko in Tina sta otrokom razložila, da sta ta dva elementa bistvena za varnost na cesti, ker opozarjata druge udeležence prometa, da se morajo umakniti in omogočiti reševalnemu vozilu hitro pot do kraja nesreče ali bolnika.

Obisk reševalcev je bil poučen in hkrati zabaven. Zdaj vemo, da je številka 112, številka na katero prikličemo reševalce.

Besedilo: Saša Teraž

Fotografije: Saša Teraž

DOSTOPNOST