Novo šolsko leto, nov prostor – na osnovni šoli, nova igralnica, novi prijatelji in novi vzgojiteljici…

Velika sprememba, vendar so jo otroci sprejeli. Da je bil prehod prijaznejši, smo se z otroki igrali veliko socialnih iger, saj se med seboj nekateri niso poznali in zato je bilo potrebno med njimi ustvariti zaupanje. Vse je potekalo preko igre. V jutranjem krogu so se učili drug drugega poslušati ter biti predvsem spoštljivi in strpni do govorca. Cilj iger je bil, da se vsak otrok čim večkrat predstavi skupini in posamezniku, s katerim je v igri sodeloval. Razmišljal je o sebi, o svojih telesnih lastnostih in lastnostih vrstnika. Otrok je doživljal sebe, svoje telo in spoznal, da je del skupine in pripada družbi prijateljev. Med njimi so se gradile vezi in nova prijateljstva. Izbrali smo igre sodelovanja, povezovanja, zaupanja. Otroke sva med seboj pomešali, da so bili v paru z vrstnikom, kateri je bil v lanskem letu v drugi skupini. Med seboj so se sproščali z masažo, izvajali smo Tibetančke – joga za otroke, se igrali igro, kjer so se morali med seboj predstaviti in se poslušati, se igrali gibalne in družabne igre, tekmovali v teku, se odpravili na sprehod po Hrpeljah itd.

Na prvi jesenski dan smo se odpravili raziskovat gozd. Opazovali so naravo, prisluhnili ptičjemu petju – z zaprtimi očmi, poslušali zgodbo o Razbiti buči, iskali jesenske plodove in se igrali z naravnim materialom.

Pesem in knjiga sta nam pomagali prebroditi prvi mesec. Po knjigi – Lev v srcu, so slikali z vodenimi barvicami motiv, ki so si ga sami izbrali in ob tem spoznali besedo pogum ter se o pomenu besede pogovarjali. Otroci so bili ob pohvali ponosni, da so bili ob vstopu v novo skupino zelo pogumni. Nadaljujemo pogumno naprej…

Besedilo: Erna Fabjančič

Fotografije: Erna Fabjančič

DOSTOPNOST