Kolesje šolskega leta se je hitro zavrtelo. Iz jeseni smo skočili v ne tako mrzlo zimo, iz zime v mokro pomlad in sedaj pričakujemo poletje, polno sonca in brezskrbnih dni. Začele se bodo počitnice, starši bodo z otroki odpotovali na morje, v hribe ali pa preprosto preživljali svoje proste dni doma. Včasih pa v vsej izvirnosti in ustvarjalnosti zmanjka idej, kaj bi počeli z otroki in kako bi zapolnili njihove dneve, da jim ne bi postalo dolgčas. V nadaljevanju je zapisanih nekaj predlogov, kako kakovostno, predvsem pa sproščeno in zabavno, preživeti skupne dopustniške dni z otrokom.

  1. Sprehod po gozdu
    Z otrokom se odpravite na sprehod v gozd. Preživljanje prostega časa na prostem je pomembno za otroka, saj se tako naužije svežega zraka, hkrati pa uri svoje motorične sposobnosti (tek, hoja po neravnem terenu, …). Opazujete lahko različne živali, v knjižnici si izposodite knjigo in o njih preberete kakšno zanimivost.
  2. Pomoč na vrtu
    Dovolite otroku, da vam pomaga pri skrbi za pridelke in rastline na vrtu. Z zalivanjem vrta, pobiranjem pridelkov ali čiščenjem vrta se bo otrok naučil pravilnega in skrbnega ravnanja z rastlinami ter se spoznal z domačimi pridelki. Starejšim otrokom ponudite, da vam iz nabranih pridelkov pomaga pripraviti kosilo ali večerjo: opere zelenjavo, jo razdeli na manjše koščke, …
  3. Kino/piknik pod zvezdami
    Poletni večeri so kot nalašč, da skupaj z otrokom organizirate kino ali piknik pod zvezdami. Prinesite odeje, vzglavnike in jih razgrnite na terasi, dvorišču ali bližnjem travniku. V košaro skupaj z otrokom pripravite vaše najljubše prigrizke in pijačo ter jih odnesite na vaš prostor pod zvezdami. Otroci bodo nad doživetjem navdušeni.
  4. Obisk kmetije
    V naši okolici je moč najti kmetije, ki sprejemajo goste in jim z veseljem ponudijo ogled le-te. Skupaj z otrokom izberite tako kmetijo, kjer bodo otroci lahko sodelovali pri hranjenju živali, pobiranju jajc, jahanju konja ali pa bodo preprosto pocrkljali hišnega ljubljenčka. Otrok se bo s tem naučil tudi skrbi, spoštovanja do živali in pravilnega ravnanja z njimi.
  5. Povabi prijatelja
    Za marsikaterega otroka je igra v dvoje bolj zabavna. Povabite njegovega prijatelja na igralni dan ali igralno dopoldne. Pustite otrokom, da se igrajo, ustvarjajo in uživajo v druženju. Pripravite lahko njihove najljubše prigrizke, vmes pa skrijete še kakšno sladkarijo, katere bodo otroci najbolj veseli.
  6. Vodna zabava
    Kdo ne mara obiskov vodnega parka, spuščanja po toboganih in čofotanja v bazenih ali morju? Skupaj z otrokom pripravite torbo s potrebščinami, ki jih potrebujete za uživanje ob vodi. Izkoristite priložnost in se skupaj z otrokom spustite po toboganu, počasni reki ali uživajte v valovih morja. V primeru, da se ne boste odpravili na morje ali bazene, lahko vodno zabavo priredite doma. Napolnite balončke ali majhne bazene z vodo in se igrajte z njimi. Otrokom bodo dnevi, ki je preživeti skupaj s starši, vedno ostali v lepem spominu in bodo z veseljem pripovedovali o njih v vrtcu.
  7. Kampiranje
    Za otroka bo kampiranje v naravi velika dogodivščina. Skupaj pripravite potrebščine, ki jih potrebujete za kampiranje: šotor, spalne vreče, svetilke, hrano in pijačo. Če okolje dopušča, pripravite manjše ognjišče in na njem specite penice ali hrenovke. Ob ognju pojte in si pripovedujte. Takega doživetja otroci ne bodo pozabili.

Kaj pa, če je med počitnicami deževno vreme?

  1. V dnevni sobi iz odej, rjuh in vzglavnikov ali velikih praznih škatel zgradite trdnjavo. Če je trdnjava iz škatel, jo lahko skupaj z otrokom tudi porišete in okrasite. Otrok naj vanjo prinese svoje najljubše igrače, igrajte se kralje in kraljice, princese in zmaje. Otroci bodo navdušeni.
  2. Ustvarjajte, rišite, lepite. Otroci bodo veseli, če se jim ob ustvarjanju pridružite tudi vi. Izdelajte origami, izdelajte svojo družabno igro, sestavljajte gradove iz kock, … Prepustite svoji in otrokovi domišljiji prosto pot.
  3. Skupaj z otrokom pripravite zajtrk v postelji: specite palačinke, kolačke, stisnite svež sok, narežite sadje. Prinesite v sobo in si na postelji privoščite jutranje druženje z otrokom.
  4. Igrajte družabne igre. Obstaja nešteto iger, ob katerih lahko uživate z otrokom in mu ponudite obilo svojega časa in se ob tem tudi nasmejite.

NAMIG: na spletni strani https://rubirudi.com/ideje/ lahko najdete 100 različnih idej, kako preživeti z otrokom poletne dni.


Naj bodo počitnice sončne, vesele in brezskrbne, polne vragolij in smeha!

VIRI:

  • Brunelli Miles, Laureen. (5. 3. 2024). 100 Fun Summer Activities for Kids and Parents. https://www.parents.com/summer-fun-activities-8600043. Pridobljeno 14. 6. 2024.
  • B. S. (2. 7. 2023). 10 idej za preživljanje prostega časa med poletnimi počitnicami. https://www.bibaleze.si/prosti-cas/10-idej-za-prezivljanje-prostega-casa-med-poletnimi-pocitnicami.html. Pridobljeno 14. 6. 2024).

Besedilo: Tina Godina Babuder, mag. prof. ped., vzgojiteljica za zgodnjo obravnavo

DOSTOPNOST