Če povzamem Jamnika (2012) pravi, da se starši pogosto srečujemo z vprašanjem, kdaj je pravi čas, da začnemo z branjem otrokom. Pomembno je, da z branjem začnemo v zgodnjem otroštvu in se zavedamo, da za to dejavnost ni nikoli prezgodaj. Starši smo tisti, ki otroka popeljemo v svet pisane besede, govorjenja, pogovarjanja, pripovedovanja, pogovarjanja, pripovedovanja in pisanja. Otrok najprej posluša, nato ponavlja glasove, beblja in sestavlja besede (govori). In prav otroške knjige so odlično izhodišče za vse našteto.

Stroka tudi zelo poudarja pomen družinskega branja, saj se otrok s pomočjo pravljic celostno razvija in odkriva lastno identiteto. Branje ne vpliva pozitivno samo na otroka, temveč tudi na skupni odnos in pomen povezovanja med staršem in otrokom. Med branjem se krepita vez in zaupanje, poleg tega pa otrok dobi občutek varnosti, saj se eden od staršev med branjem posveti samo njemu.

Tudi v vrtcu spodbujamo družinsko branje, letos še toliko bolj, saj je to prednostna naloga našega vrtca. Vrsto let izvajamo tudi Bralnega palčka v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico. Letos so naši predšolski otroci skupaj s starši bili povabljeni k družinskemu prebiranju. Otroci so si poljubno izbrali pravljici in pesmico. V vrtec so nato prinesli knjigo in ob njej pripovedovali ali deklamirali pesmico. S seboj so prinesli tudi risbico, ki je nakazovala, kaj jim je bilo iz pravljice oz. pesmice najljubše. Vse to pa je pod budnim očesom spremljal tudi naš Bralni palček, ki je nato otroke nagradil s posebnim presenečenjem. Ob zaključku je k nam pripeljal gospo Marijo iz komenske knjižnice. Marija nam je ob ilustracijah pripovedovala pravljico Kako pregnati dolgčas. Po pravljici je sledila slavnostna podelitev pohval. Otroci so bili zadovoljni in presrečni. Seveda delček te pohvale pripada tudi njihov staršem, ki so poskrbeli, da so večeri bili posvečeni družinskemu branju in skupnemu preživljanju časa.

Še enkrat čestitamo vsem otrokom za opravljen Bralni palček.

Besedilo: Mojca Mozetič

Fotografije:  arhiv vrtca Štanjel

DOSTOPNOST