V oddelku pri Žabicah smo pred časom gostili višjo medicinsko sestro Ana Furlan, vodjo za preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov. Skupaj z njo smo se igrali “zdravnike”. Med igro pa je med otroci opazila kar nekaj takih zobkov, za katere je posumila, da otrok še vedno uporablja dudo in/ali stekleničko s cucljem. Nekateri med njimi so celo povedali, da je duda za spat, kar potrjuje, da jo najverjetneje res še uporabljajo vsaj za spanje, Izpostavila je dejstvo, da so naši otroci sedaj pa res že dovolj veliki, da dud in stekleničk ne potrebujejo več. Zato je predlagala, da nam v vrtec prinese posebno škatlo v katero bodo otroci od doma prinesli vse svoje dude in stekleničke s cucljem – tudi tiste “skrite”.

Sprejeli smo njeno pobudo in se podali v akcijo. Naleteli smo na neverjetno pozitiven odziv staršev, ko smo jih pozvali k sodelovanju v akciji. Nekateri so jo razumeli celo kot odličnopriložnost, da se dud in stekleničk dokončno “znebijo”.  In res, v škatli, ki nam jo je prinesla Ana, se je v kratkem nabralo kar nekaj dud in stekleničk.

Te smo odnesli v šolsko zobozdravstveno ambulanto v Komnu ter jih predali tamkajšnji zobozdravnici.  Bila jih je zelo vesela, kot je bila vesela našega obiska. Ob tej priložnosti sta nas z zobno asistentko povabili v svojo ambulanto, ker smo si jo ogledali. Tisti najbolj pogumni so se povzpeli tudi na zobozdravniški stol in se z njim popeljali. Zobozdravnica jih je “popihala z vetrčkom” in “posvetila  s sončkom”.

V zahvalo za zbrane dude in stekleničke pa smo od Ane, ki nas je tudi tokrat spremljala na tem obisku, prejeli pohvalo, kar dve slikanici (Zobomiška, Zgodbice za zdrav nasmeh) ter pobarvanko o pravilnem umivanju zob. Vsak pa si je pri zobni asistentki prislužil še vsaj en žig ter majceno igračko.

Hvala Ani za pobudo.

Besedilo: Agata Masten

Fotografije: Agata Masten

DOSTOPNOST