Ali ste vedeli, da je za proizvodnjo plastičnih vrečk potrebno ogromno surovin?

Ali ste vedeli, da vsako leto zaradi plastičnih vrečk pogine ogromno živali?

Ali ste vedeli, da lahko plastična vrečka »živi« tudi tisoč let, preden razpade?

Ali ste vedeli, da vsako minuto na svetu porabimo več kot milijon plastičnih nakupovalnih vrečk?

Ali ste vedeli, da lahko sami veliko prispevamo k ohranjanju narave, tako da zmanjšamo porabo plastičnih vrečk?

Ali ste vedeli, da lahko namesto plastičnih vreč uporabljamo vrečke iz blaga, ki jih lahko operemo in uporabimo večkrat?

V skupini »Sončki« to že dobro vemo, zato smo se v mesecu januarju posvetili prav temu. V umivalnici smo pripravili ekološki kotiček, v katerem vsakodnevno ločujemo odpadke in jih ustrezno razvrščamo. Ko napolnimo smetnjake, obiščemo najbližji ekološki otok, kamor odpadke odvržemo. Odpadni papir pa odnesemo v zabojnike na parkirišču vrtca, saj tam zbiramo star papir.

Na obisk smo povabili komunalne delavce, ki so se z nami pogovorili in nam pokazali svoje tovornjake, z njimi smo s posebnim kolesom razvrščali odpadke in bili pri tem zelo uspešni. Tudi sami smo se vživeli v vlogo smetarjev in priredili čistilno akcijo, kjer smo odpadke nosili čez različne ovire. Ko smo razvrščanje odpadkov že povsem osvojili, smo odpadke tudi reciklirali.

Iz odpadnih škatlic smo izdelali cesto in mesto, s katerim se bomo zagotovo veliko igrali. Iz odpadnih rjuh, ki nam jih je prinesel oče dečka iz bolnišnice pa smo izdelali pralne vrečke in jih porisali s poljubnimi motivi. Vrečke bomo uporabljali namesto plastičnih vrečk in tako tudi sami zmanjšali količino odpadnih plastičnih vrečk.

Besedilo: Anika Perhavec

Fotografije: Anika Perhavec

DOSTOPNOST