Otroci iz skupine “Zajčki” so zgodbo o izgubljeni rokavički spoznali preko kamišibaj gledališča, ki je nekega dne pripotoval do nas. Zgodba nam je bila tako všeč, da smo si butaj (leseni oder) večkrat odprli in sledili risbicam. Kmalu smo odkrili, da se v naši vrtčevski knjižnici skriva tudi slikanica. Ob prebiranju so otroci opazili, da dedek v knjigi spominja na Dedka Mraza. Zgodba jim je postala ena izmed ljubših, ki so jo dnevno hoteli prebirati.  Nato je vzgojiteljica Mateja našla še pesmico, ki so jo otroci kmalu začeli pripevati:

“Rokavičko je dedek (v originalu Janek) izpustil na tla. Je tekel naprej skozi sedem cesta. Rokavička si misli, le kaj naj storim? Zdaj dedek zmrzuje, a jaz tu ležim. Zdaj dedek zmrzuje, a jaz tu ležim.”

Kmalu smo povezali tematiko z vsemi področji kurikuluma. Otroci so prinesli svoje rokavice v vrtec. Opisovali so jih, kakšne barve so, kdo jih je kupil, kje so doma pospravljene. Igrali smo se igro “Poišči rokavičko”- ob mižanju je vzg. skrila rokavice po prostoru, otroci so jih nato poiskali. Ob pomoči drugih otrok so se našle vse rokavice, čeprav so se nekateri otroci ustrašili, da so jih izgubili. Iz rokavic smo v jutranjem krogu naredili več matematičnih nalog, razvrščali smo jih po barvah, opazovali, katere imajo 5 prstov, katere samo 2, polagali smo jih v vrsto, v krog, v gručo. Otroci so si jih skušali sami natikati na roke, nekateri uspešno, nekateri so potrebovali pomoč. Svoje rokavice so otroci tudi narisali in pobarvali, v garderobi smo nato naredili razstavo naših izdelkov. Urili smo se v matematičnih in prostorskih izrazih. Poskrbeli smo tudi za urjenje fine motorike. Iz eko kotička smo si izposodili pare kartonastih rokavic, ki smo jih obešali na vrvico. Pred počitkom so si otroci večkrat želeli poslušati pravljico, ogledali pa smo si tudi kamišibaj preko videopredstavitve.

Nato… Pa nas je eno jutro v igralnici pričakala velika rokavica in ročne lutke! Kakšno veselje! A za to zgodbo, pa kliknite na 2. del.

Besedilo: Mateja Lah Vojska

Slike: Mateja L.V., Maruša Seražin

DOSTOPNOST