Zdravje je ključnega pomena za celostni razvoj in dobro počutje. Spodbujanje zdravega načina življenja v otroških letih je ključno, saj postavlja temelje za njihovo dolgoročno zdravje in dobro počutje. V skupini smo se posvetili  globalnemu cilju: spoznavanje svojega telesa, zdravega in varnega življenja. Skozi različne dejavnosti so otroci spoznavali, da uživanje različne zdrave hrane, pitje zadostne količine tekočine, telesna vadba, higiena in počitek pomagajo ohranjati zdravje. Dejavnosti, ki smo jih izvajali v januarju:

  • Pogovori o zdravju, kako skrbimo zanj in zakaj je to pomembno. V veliko pomoč so nam bile knjige o negi in zdravju. Otroci so delili svoje domneve in ugotovitve, eni več, drugi pa manj, odvisno od njihovega govornega razvoja.
  • V igralnici so bili piktogrami, ki so spodbujali pogovor in usmeritve. Teh so se otroci posluževali, predvsem tisti, ki ne govorijo in uporabljajo samo neverbalno komunikacijo.
  • Otroci so se učili uživati raznovrstno prehrano, ter zakaj je to pomembno. Bolj podrobno smo se dotaknili sadja. Pripravili smo tudi sadni smothie, recept sva obesili na oglasno desko, tako da so lahko tudi doma poskusili pripraviti enakega.
  • Otrokom sva ponudili sredstva za igro vlog kot sta zdravnik in medicinska sestra. Zdravili so drug drugega, dojenčke in naju s Sašo.
  • Vsakodnevno smo izvajali jutranjo vadbo pred malico, veliko se gibali v prostorih vrtca in na prostem. Poudarili smo pomen gibanja za zdravje.
  • Posebno pozornost smo posvetili tudi odgovornosti do zdravja drugih. Otroci so se učili pravilnega brisanja nosu, pokrivanja ust pri kašljanju in kihanju, kar jih je ozaveščalo o njihovi vlogi pri ohranjanju zdravega okolja in preprečevanju širjenja bolezni.
  • Obiskala nas je medicinska sestra, predstavila svoj poklic in medicinske pripomočke.  Skupaj smo se pogovorili o skrbi za zdravje, spoznali osnovne vidike zdravstvene nege in pokazala je pravilno umivanje rok.
  • Otroci so spoznali novo deklamacijo “Bacili” (Zvezdana Mali), skupaj smo izdelali slikopis, ki je na vhodnih vratih. Pogosto ga beremo skupaj, kar je hkrati pripomoglo k razvoju bralne pismenosti.
  • Sklop smo zaključili s čajanko, vsak otrok je prinesel svojo skodelico, filter za čaj in servieto. Pripravili smo slasten čaj z medom in limono in tako pregnali vse bacile.

Z našimi raznolikimi dejavnostmi smo otroke usmerjali k aktivnemu razmišljanju o skrbi za zdravje, hkrati pa smo spodbujali zdrav način življenja. S pozitivnim zgledom ter spodbujanjem zdravih navad lahko vsi pomembno prispevamo k temu, da otroci zrastejo v zdrave in srečne posameznike.

Besedilo: Lela Smiljanić

Fotografije: Saša Teraž

DOSTOPNOST