Za nami je staro leto, ki smo ga v vrtcu Dutovlje zaključili aktivno, družabno, ustvarjalno, v pričakovanju lepega, prazničnega, v pričakovanju obdarovanj ter z lepimi željami in mislimi.

Na praznične dni smo se spomnili že novembra, ko smo se povezali z društvom Na placu. Društvo že več let poskrbi, da tudi najstarejši občani Dutovelj in okoliških vasi niso pozabljeni, osamljeni. Tokrat smo pri tem želeli sodelovati tudi mi in smo vsakemu izdelali novoletni obesek iz das mase, na katerega so otroci narisali praznični motiv. Verjamem, da jih je misel, da tudi najmlajši pomislijo nanje, močno ogrela in jim polepšala ta čas.

V prazničnem decembru so okoli vrtca Dutovlje letale prijazne čarovnice, ki so nam pomagale pri krasitvi. To so počele ponoči. Skrbelo jih je, da jih ne bi preveč motili, mogoče bi se jih lahko otroci tudi prestrašili. Nekatere so od vsega hitenja celo klobuke in metlo pozabile pri nas.

Imele so veliko dela, a tudi nam ni bilo dolgčas. Pripravljali smo se na novoletni čarovniški bazar, krasili čarovniško novoletno jelko. Seveda so jo tokrat krasili vijola fjoki, zlate zvezdice, na vrh pa smo poveznili pozabljen čarovniški klobuk.

S pomočjo čarovnic smo v črnem kotlu pričarali veliko prazničnih aktivnosti: izdelovali smo novoletne voščilnice, rajali ob novoletni jelki in praznični glasbi, skupaj prepevali, se pogovarjali, poslušali zgodbe o čarovnicah, se obdarovali … 

Da nam je bilo še lepše, so nam osnovnošolci iz 4. in 5. razreda odigrali predstavo »Božičkove potičke«. Obiskala nas je glasbenica mama Mojca Štoka, ki nam je na zelo prisrčen način zaigrala pesmi in prepevala, mi pa smo ji pri tem zelo pomagali. Obiskala nas je tudi mama Mojca Korenčan , ravno tako glasbenica – violinistka, nam predstavila instrument ter nanj zaigrala klasične, otroške in tudi neverjetno hitre in zabavne ritme.

Zadnji teden pred šolskimi počitnicami nas je obiskal še težko pričakovani Dedek mraz s predstavo »Štirje letni časi« in nas obdaril. Tega smo vedno zelo veseli. Naslednji dan smo praznovali še 1. zimski dan s predstavo »Nekega zimskega dne«, ki so jo pripravile nekatere strokovne delavke enote.

Konec meseca je prišel čas zasluženega počitka ali vsaj oddiha, ki smo ga gotovo vsi potrebovali.

Sedaj smo v letu 2024. Pod čarovniško novoletno jelko je ostalo še nekaj daril, velikih daril … Odpiramo jih … Jupiiiiii!

Športno kulturno razvojno društvo Na placu nam je z lansko donacijo omogočilo nakup prekrasnih poganjalcev in čelad za naše otroke. Naj omenim, da smo si s tem denarjem v lanskem šolskem letu kupili tudi velik zvočnik radio, ki ga zelo veliko uporabljamo, služi nam tudi za prireditve.

Drugo darilo pa je bil krasen rumen fotelj in blazina za otroke, ki nam ju je podarilo podjetje D Luks iz Dutovelj.

Ponovno hvala vsem, ki ste nam pomagali obložiti novoletno jelko!

Naj bo leto 2024 srečno za vse!

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Danijela Pipan

DOSTOPNOST