Jesenski tim vzgojiteljic je pripravil tekmovanje v zbiranju starega papirja. Bili smo zelo zagreti saj smo zbrali kar 434,9 kg papirja in tako zasedli tretje mesto. Vsi skupaj pa smo zbrali, kar več kot 2 toni starega papirja. To nam je bil odličen povod, da začnemo s podrobnim raziskovanjem o papirju.

Najprej smo se odpravili v gozd in ga raziskovali. Ugotavljali smo iz česa sploh papir pridobimo. Otroci so dobili odlične ideje in skupaj smo ugotovili, da papir pridobimo iz dreves. Ogledali smo si posnetek o tem, kako pridelajo papir. Nato pa smo se v izdelavi papirja preizkusili tudi sami. Otroci so prinesli odpadni papir. Skupaj smo ga natrgali v vedro z vodo. Počakali smo nekaj dni, da se je papir dobro napil vode. Potem smo ga zmiksali in postavili na sito. Ko se je voda odcedila smo ga razporedili na peki papir in stisnili. Počakali smo nekaj dni, da se je še posušil. In tako smo naredili svoj eko papir. Otroci so bili nad postopkom navdušeni. 

Ker je bilo zanimanje zelo veliko, sva se v tandemu odločili, da le-ta papir uporabimo za izdelavo novoletnih voščilnic. Tako so nastale posebne unikatne novoletne voščilnice, ki so staršem in otrokom pričarale nasmeh na obrazu in tako polepšale praznike. 

Besedilo: Nina Poropat

Fotografije: Nina Poropat

DOSTOPNOST