Tretji teden v novembru po vsej Sloveniji obeležujemo teden slovenske hrane, ko še posebej poudarjamo pomen domačih jedi in lokalno pridelanih živil.

V skupini Metuljčki smo si ta teden popestrili s prijetno dejavnostjo – skupaj z otroki smo pripravili domač sadni kompot iz slovenskih jabolk in hrušk. Po zajtrku smo pripravili lonec, deski, sadje in otroške nože za varno rezanje. Otroci so si najprej temeljito umili roke, nato pa so pri mizi z veliko zavzetostjo in veseljem rezali sadje na majhne koščke. Seveda je kakšen košček med delom našel pot tudi v njihova usta.

Ko smo narezano sadje stresli v lonec in prilili vodo, smo opazili zanimiv naravoslovni pojav – jabolka, ki plavajo na vodi. Otroci so radovedno komentirali dogajanje in opazovali, kaj se zgodi, ko jih poskusimo potopiti. Nato smo lonec odnesli v kuhinjo in kuharico prijazno prosili, naj nam skuha kompot.

Do dopoldanske malice je bil kompot že kuhan in pripravljen za pokušino. Otroci so ga z veseljem pričakovali. Otroci so sedli k mizi ter z užitkom jedli kuhano sadje in pili dišeč kompot, saj so vedeli, da so k njegovi pripravi prispevali tudi sami. Dejavnost je bila prijetna priložnost za spoznavanje lokalnih živil, razvijanje samostojnosti in spodbujanje pozitivnega odnosa do zdrave prehrane.

 Besedilo: Monika Samec

Fotografije: arhiv oddelka

DOSTOPNOST