November je mesec ozaveščanja na temo zdrave prehrane. V tednu slovenske hrane je poudarek na izbiri lokalne hrane. Povečuje zavedanje in prednosti uživanja slovenskih živil, da podpremo domače kmete in predelovalce. Zdrava prehrana podpira rast, razvoj, učenje in dobro počutje.

Skozi cel teden smo se z otroki pogovarjali o pridelavi hrane. Od kje prihaja mleko, med in kruh. Ogledali smo si videoposnetke o pridelavi mleka. Iz domačih jabolk smo si pripravili jabolčni sok in sušili jabolčne krhlje. Obiskala nas je čebelarka Tamara in nam predstavila poklic čebelarja. Na koncu smo z navdušenjem okušali med.

Preizkusili smo se tudi v peki kruha. Spoznali smo sestavine, ki jih potrebujemo da nastane kruh ter si ogledali razne videoposnetke. Na dan  21. novembra smo v vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk s poudarkom na slovenski hrani. V kuhinji so nam za malico pripravili mleko, med, maslo in jabolka, ter naš sveže pečen kruh. Otroci so bili najbolj navdušeni nad kruhom. Tako so spoznali, da je hrana še slajša, če si jo sami pripravimo.

Z lastnimi izkušnjami in pogovori se tako učijo in spoznavajo vlogo odnosa do lastne kulture.

Besedilo: Jana Može Kariž

DOSTOPNOST