V četrtek, 20. novembra 2025, smo se pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom lotili priprave domačega šipkovega čaja. Najprej smo skupaj opazovali in tipali šipek, ki smo ga predhodno nabrali. Otroci so si podrobno ogledali sveže plodove in opazovali, kako se šipek suši: kako se počasi guba, trdi in spreminja barvo.
Ko smo zavreli vodo, smo vanjo dodali pripravljen in posušen šipek. Medtem ko se je čaj pripravljal, so otroci sami stiskali limono in njen sok pripravili za kasnejši dodatek v čaj. Otroci so povohali sveže in suhe plodove šipka.
Ko je bil čaj pripravljen, smo ga prelili v skodelice in mu dodali sveže iztisnjen limonin sok ter nekaj medu. Seveda smo poskusili tudi šipkov čaj, ki smo ga pripravili. Otroci so ob tem spoznavali vonj, okus in toplino sveže pripravljenega čaja z vonjem, okusom in dotikom.
Besedilo: Tina Babuder
Fotografije: arhiv oddelka
