V našem vrtcu smo posebno pozornost namenili tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter njegovem vplivu na zdravje, kulturo in spoštovanju lokalne hrane. V sklopu dejavnosti smo si ogledali epizodo Ribiča Pepeta, posvečeno tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, ki je otrokom na igriv način približala pomen domače hrane, čebel in zdravih prehranskih navad. Velik poudarek smo namenili tudi spoznavanju pomena čebel. Vzgojiteljica Katarina nam je prinesla čebelarsko opremo in otrokom skozi pripovedovanje in slike približala svet čebel, njihovo pomembno vlogo v naravi ter nastanek medu. Otroci so z zanimanjem poslušali, postavljali vprašanja in opazovali pripomočke od blizu.

Otroci so aktivno sodelovali tudi pri pripravah na zajtrk, izdelovali so čebelice in na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka okrasili večnamenski prostor, ki se je za ta dan spremenil v praznično obarvan jedilni kotiček. Na ta dan smo se vse skupine zbrale v večnamenskem prostoru, kjer smo v prijetnem in umirjenem vzdušju skupaj zajtrkovali. Vzdušje je bilo toplo, povezovalno in polno otroškega navdušenja.

Teden tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil tako priložnost za učenje, izkušnjo in skupno doživetje, ki je otrokom približalo pomen tradicije, spoštovanja hrane in narave.

Besedilo: Mateja Bežek Kosmač

Fotografija: Arhiv enote Štanjel

DOSTOPNOST