Otroci iz skupine levčki smo spoznavali pomen barv v arhitekturi. Pri tem smo sodelovali z gospo Andrejo Kosovelj, ki je po poklicu arhitektka ter mamica otroka iz naše skupine. Otroci so najprej v vrtec prinesli različne velikosti škatel, tulce, papir, vrvi, različen odpadni material, ki nam je služil za izdelavo makete.

Gospa Andreja nam je predstavila poklic in dela, ki jih opravlja arhitekt. Skupaj smo ugotovili, da se veliko bolje počutimo, če so okrog nas pisane barve in ne sivina. Namen delavnice je bil, da otroci usmerijo pozornost na prostor, v katerem živijo in razvijajo zavedanje, da imamo vsi možnost in odgovornost, da oblikujemo naša naselja in domove ter da pripomoremo h kakovosti življenja v njih. Vseeno pa pri izbiri barv za naše domove veljajo pravila, katera se je potrebno v naseljih držati.

Naše prvo druženje se je začelo tako, da smo si ogledali kratko predstavitev, kasneje pa smo se skupaj odpravili po vasi Komen. Opazovali smo stanovanjske hiše, knjižnico, zdravstveni dom, trgovino, pekarno, občino, gasilski dom-stavbe, ki imajo v naši občini določen pomen. Ugotovili smo, da se za stanovanjske hiše uporabljajo bolj umirjene barve, za stavbe, ki so namenjene za določena opravila pa bolj žive barve.

Na naslednjih srečanjih smo se spremenili v prave arhitekte. V manjših skupinah smo izdelovali, sestavljali, lepili, dodajali materiale »našim« hišicam, ter jih pobarvali v svetle barve. Nadaljevali smo s sestavljanjem stavb, kot so knjižnica, gasilski dom, zdravstveni dom, tovarne, pekarna, trgovina … Te smo pobarvali v žive barve, ki smo jih opazili med našim sprehodom. Po vsaki delavnici smo se skupaj pogovorili in opazovali naš napredek pri ustvarjanju skupne makete.

Na koncu nas je čakala samo še postavitev naših izdelkov v naselje, ki predstavlja naš Komen. Pri izdelavi nismo pozabili niti na cesto, ki povezuje vrtec in okoliške kraje, niti na drevesa, ki krasijo našo okolico. In seveda tudi na naš vrtec nismo pozabili. Otroci so si zaželeli mavričnega in prav takega so izdelali. V našem mavričnem vrtcu se je vsak otrok iz naše skupine narisal in s svojo risbo okrasil mavrični vrtec.

Gospe Andreji Kosovelj se zahvaljujemo za čas, ki smo ga lahko preživeli z njo, za vse odgovore na nešteta vprašanja naših otrok, ter za prilagodljivost vsem našim potrebam. Verjamem, da so otroci, skozi igro, ustvarjalnost in pogovor izvedeli veliko zanimivih in poučnih informacij ter osvojili nova znanja.

Besedilo: Monika Turk

Fotografije: Veronika Sorta

DOSTOPNOST