V našem vrtcu smo prvi dan jeseni poimenovali oranžni dan. Otroci so ta dan od doma prinesli različne predmete oranžne barve, ki so nam pomagali ustvariti pravo jesensko vzdušje. Vzgojiteljici Darja in Metka sta za nas pripravili zabavne Fit dejavnosti na igrišču, kjer smo se razgibali in uživali v gibanju na svežem zraku.

Naslednji dan smo se podali na sprehod v bližnji gozdiček, kjer smo opazovali, kako se narava spreminja – listi so postajali rumeni, oranžni, rjavi in počasi odpadali. Med raziskovanjem gozda smo nabirali želod, storže in liste, kar je bilo prava zabava za vse.

Ko smo se vrnili v igralnico, nas je na mizi pričakala velika prava buča! Skupaj smo jo očistili, izrezali okna in vrata ter jo spremenili v hiško za miško iz pravljice Razbita buča. Pravljico smo oživeli na različne načine – zaigrali smo jo s plišastimi lutkami, uprizorili s kamišibaj gledališčem, pripravili slikopis. Peli smo pesmi o miški, ježku, kužku, muci in zajčku, in jih tudi gibalno uprizarjali. Z miško smo utrjevali prostorske odnose – skakala je na bučo, v bučo, pod bučo in pred bučo. Naučili smo se tudi deklamacijo Bučasta.

Jesenska ustvarjalnost nas je povsem prevzela. Iz plastelina smo izdelovali buče, barvali pobarvanke, mlajši otroci so tiskali s prstnimi barvami in ustvarili veliko bučo, starejši pa so jo oblepili s koščki oranžnega papirja. Čeprav se v pravljici buča razbije, se mi z našo bučo še vedno igramo in uživamo v vseh dejavnostih.

Besedilo: Denis Lemut

Fotografije: Denis Lemut

DOSTOPNOST