V naši skupini Muce smo uspešno zaključili september, mesec uvajanja. Naš globalni cilj je bil, da otroci vrtec doživljajo kot prostor, kjer imajo vsi enake možnosti za vključevanje v dejavnosti in vsakdanje življenje, ne glede na spol, telesno in duševno konstitucijo, kulturno poreklo, veroizpoved ali druge osebne okoliščine.

Otroci so postopoma spoznavali novo okolje, se navajali na dnevno rutino in razvijali socialne veščine. Spoznavali so nova pravila, kot sta deljenje in čakanje na vrsto, hkrati pa so skozi igro pridobivali empatijo in razumevanje čustev drugih. Učimo se uporabe vljudnostnih izrazov in razvijamo socialne veščine, kot je vzpostavljanje stika z drugimi otroki ter razumevanje njihovih potreb. Poleg tega otroci z zanimanjem opazujejo odrasle in se tako učijo s posnemanjem.

Mesec je minil hitro in zakorakali smo v jesen. Na prvi jesenski dan nas je obiskala teta Jesen. S seboj je prinesla razne jesenske plodove in čisto pravega ježa, ki smo si ga lahko ogledali čisto od blizu. To pa ni bila edina žival, ki smo jo spoznali. Prav posebno doživetje je bilo ko nas je skupina Želvice (oddelek s prilagojenim programom) povabila na obisk in nam pripravila pravo presenečenje. Najprej smo morali rešiti uganko, nato je sledila nagrada, želvak Piki, katerega smo lahko tudi pobožali. Deklica iz naše skupine pa je v vrtec prinesla zajčka od doma, katerega so otroci bili zelo veseli. Zapeli smo mu pesem, povabili skupino Želvice na obisk in jim tako vrnili presenečenje.

Mesec je bil poln raziskovanja in spoznavanja narave. Z otroki smo opazovali bližnjo okolico in naravo. Odpravili smo se tudi v gozd, ki nam najbolje prikaže katere so značilnosti jeseni. Brez petja pa tudi ne gre, zelo radi pojemo pesmi z jesensko tematiko.

Le kam nas bo pisana jesen odpeljala, kdo ve?

Besedilo: Lela Smiljanić

Fotografije: Saša Teraž

DOSTOPNOST