Ježek, ki smo ga rešili z vrtčevskega igrišča, nam je pokazal, kje raste dren – in na njem seveda drnjule. S Sabino in Rokom smo poiskali nekaj informacij o drnjulah, saj so nam bile zelo dobre. Ugotovili smo, da niso samo dobre, temveč tudi zelo zdrave, saj vsebujejo veliko vitamina C, antioksidantov, pektina, organskih kislin in železa ter drugih mineralov. 

Drnjuele se bile najboljše kar takoj z drevesa – obirali smo nižje veje in se z njimi sladkali. Rok je drevo potresel in tiste drnjule, ki so rasle previsoko, da bi jih dosegli, so popadale na tla. Ko smo se jih najedli, smo jih nabrali še v košaro, saj smo prebrali, da lahko iz njih naredimo različne stvari: osvežilne sokove, sirup, marmelado, kompot, čežano, kis, likerje. Plodove lahko vlagamo v med ali pa iz njih skuhamo sladko-kislo omako. Iz svežih ali posušenih listov in cvetov, lahko tudi plodov, kuhamo čaj, ki ga v zdravilne namene pijemo pred obrokom.

Odločili smo se, da iz nabranih drnjul skuhamo marmelado.

Rok in Sabina sta v vrtec prinesla pripomočke in dodatne sestavine – kuhalno ploščo, dva lonca, kuhalnico, cedilo za pasiranje, steklene kozarce za vlaganje, želirni sladkor in jabolka. Krožnike so nam posodile kuharice. 

Pred pričetkom dela smo si ogledali in poimenovali pripomočke ter okušali sestavine. Dobro smo si umili roke. Pomagali smo pri vseh elementih kuhanja – stresali, dolivali vodo, mešali, čakali da zavre … in še vedno vre … in še malo vre. Da smo lažje dočakali, da se drnjule skuhajo, smo se ta čas igrali. Nato smo si ponovno umili roke … potem pa najbolj zabavno – izkoščiševanje drnjul. Naši prsti so bili zelo spretni in so vse koščice uspešno spravili iz drnjul. Koščico na srvetek, drnjulo na krožnik, koščico na srvetek … dnjulo v … usta. Bilo je zelo zabavno. No potem pasiranje drnjul. Kuhanje marmalade. In končno okušanje. Mmmmm … odlična. 

Dogovorili smo se, da marmelado damo v steklene kozarce, da se ohladi, naslednji dan, pa jo namažemo na kruh. 

Ker je bilo marmalade več, kot smo pričakovali, smo velik kozarec marmelade podarili ostalim “tovršicam” in zaposlenim v pisarni, da jo lahko poskusijo. 

Zunaj dežuje, mi pa si nabiramo vitamine z našo domačo, bio, marmelado.

Besedilo: Sabina Vlašić

Fotografije: Sabina Vlašić

DOSTOPNOST