16. DO 22. SEPTEMBER 2024

V današnjih časih pogostokrat slišimo, da nismo trajnostno mobilni, ne skrbimo zase in za naš planet ter s tem ogrožamo našo prihodnost in prihodnost naših zanamcev. To v največji meri velja za promet, ki je eden glavnih onesnaževalcev zraka in vzrok podnebnih sprememb. Zaradi različnega delovnega časa, šolskih in obšolskih dejavnosti ter opravkov se zgodi, da v družini vsak starš potrebuje svoj avtomobil, ki mu služi za prehod iz enega kraja v drugega. Vendar pa ob ozaveščanju o mobilnosti lahko nekatere navade tudi spremenimo. Četudi samo v majhni meri, bomo s tem pripomogli za boljši jutri in boljšo prihodnost in kakovost našega življenja in življenja naših otrok.

Z izrazom trajnostna mobilnost imenujemo vsakršen premik na trajnostni način, kar vključuje hojo, uporabo kolesa, javnega potniškega prometa ali druge alternativne oblike mobilnosti (npr. sopotništvo ali souporaba avtomobila, električni avtomobil). Cilj je zagotoviti učinkovito in enakopravno dostopnost za vse, poudarek pa je vezan na omejevanje osebnega motornega prometa, z doseganjem teh ciljev pa prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku, večji in boljši kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

TRAJNOSTNA MOBILNOST DOMA IN V VRTCU

Otroci se tako v domačem kot tudi vrtčevskem okolju srečujejo s prometom: starši jih prevažajo z različnimi prevoznimi sredstvi, del njihovih igrač in slikanic predstavljajo vozila. Ko začnejo radovedno opazovati okolico tako na sprehodih s starši kot v vrtcu opazujejo prometne znake in sprašujejo po njihovem pomenu, v vrtcu spoznavajo različna prevozna sredstva preko igre, obiščejo policijsko postajo ali pa gredo skupaj s policistom na sprehod po mestu in se tako naučijo, kako biti varen in viden v prometu. Da otroke seznanimo s pojmom trajnostne mobilnosti, jim lahko tako starši ko tudi vzgojitelji preko pogovora, slikanice ali igre približajo različne načine prihoda v vrtec in tako prenesejo sporočilo pomembnosti skrbi za okolje in zdravja.

Za starše: kako lahko uresničimo trajnostno mobilnost?

  1. Če živite v bližini vrtca in imate kratko pot do vrtca, lahko z otrokom v vrtec pridete peš. Hoja ima številne koristi, tako za okolje kot za družbo in zdravje. S hojo lahko zadovoljite vsaj del dnevne otrokove potrebe po gibanju. Več gibanja krepi imunost in zdravje in je pomembno za otrokov razvoj. Med hojo do vrtca otrok opazuje okolico in je pozoren na udeležence v prometu ter tako prepoznava načela prometne varnosti, hkrati pa krepi stik z vami in pomaga pri razvoju socialnih veščin.
  2. Če je vaša pot daljša, odpeljite otroka v vrtec s kolesom. Pri tem otroka naučite, kako poskrbeti za svojo varnost (čelada, luči, odsevniki) v cestnem prometu. Povejte mu, zakaj ste se odločili, da se v vrtec vozite na kolesu in kako s tem pripomorete h kakovostnejšemu življenju.
  3. Če imate službo v istem kraju kot je vrtec, izkoristite javni promet. Predšolski otroci v vrtcih velikokrat niso deležni prevozov z vlakom ali avtobusom (razen npr. družinskih izletov), so pa zelo navdušeni, ko jim je ta možnost ponujena in je to zanje posebno doživetje. Tako boste pripomogli k trajnostni mobilnosti, otrok pa bo krepil svojo samozavest, ker bo lahko pokazal karto sprevodniku na vlaku ali vozniku avtobusa, sedel v svojem velikem stolu in se pohvalil svojim prijateljem, da se kot velik vozi že z vlakom/avtobusom.
  4. Trajnostno mobilni ste lahko z otrokom tudi v domačem okolju. Do sorodnikov ali prijateljev se z otrokom odpravite peš, s kolesom ali z javnim potniškim prevozom. Uporabite javni prevoz tudi za družinske izlete. Vzemite kolo s seboj na počitnice in kratke ali dolge razdalje prevozite s kolesom. Možnosti in idej je veliko.

Vsebine trajnostne mobilnosti otrok doživlja v realnih situacijah in skozi igro, ko se na različne načine vključuje v promet kot sopotnik, pešec ali uporabnik drugih prevoznih sredstev. S sledenjem ciljem trajnostne mobilnosti, zmanjšanjem števila avtomobilov v cestnem prometu ter želji po bolj trajnostnih načinih premikanja, pripomoremo k boljši in večji varnosti otrok v cestnem prometu in manjši onesnaženosti zraka. Potrebna je samo močna volja in želja po uresničitvi teh ciljev, da prepustimo otrokom zelen planet in čist zrak.

Več o Evropskem tednu mobilnosti in dogajanju v vaši občini na to temo si lahko preberete na spletni strani https://www.sptm.si/evropski-teden-mobilnosti.

Povzeto po:

Besedilo: Tina Godina Babuder, vzgojiteljica za zgodnjo obravnavo

DOSTOPNOST