V enoti Sežana pripravimo za otroke poleti kakovosten program, ki je pripravljen po ciljih in načelih Kurikula za vrtce. Kot so prepoznavna temeljna načela in cilji predšolske vzgoje, so pomembna tudi spoznanja, da otrok dojema in razume svet celostno, da se razvija in uči v aktivni povezavi s svojim socialnim in fizičnim okoljem, da v vrtcu v interakciji z vrstniki in odraslimi razvija lastno družbenost in individualnost.

Upoštevamo posebnosti poletja, na katerega se že prej dobro pripravimo. Letni čas poletje na različne načine spoznavamo in občutimo. Skrbimo, da otroci veliko pijejo in da so pred soncem zaščiteni s pokrivali. Veliko se pogovarjamo o že preživetih počitnicah in tistih, ki šele prihajajo, o njihovih občutkih in doživetjih, o prijateljstvih, o pričakovanjih in željah.

Otroci se igrajo z vodo, mivko, zemljo in drugimi snovmi ( lesom, kamni ) in zmesmi; jih pretakajo, prelivajo, polnijo in praznijo posodice. V vodo mečejo različne predmete, jih jemljejo ven in sušijo; perejo igrače iz kotička dom. Igrajo se rajalne, socialne igre, plesne igre brez glasbe in ob njej, igrajo se na igralih in toboganu, vozijo se z različnimi vozili, se razgibajo z različnimi žogami, hodijo na sprehod. Sodelujejo v skupinskih dejavnostih (petje znane pesmi, poslušanje zgodbice, rajalne in gibalne igre, ogled risanke, poučni video posnetki, kamišibaj ), spoznavajo bližnjo okolico, se igrajo z mlajšimi in starejšimi otroki in z otroki s posebnimi potrebami.

V skupini Kužki smo dobili nove prijatelje iz skupin Žabe in Bobri. Z otroki smo se pogovarjali o vodi, o morju in reki. Večina dopustuje pri morju. Ob poslušanju zvočnega posnetka so takoj prepoznali šumenje valov. Za reko so povedali, da je slap. Ugibali smo uganke o morju in reki, vedo, da je v morju slana voda in v reki, slapu sladka voda. V knjigah in otroških revijah smo iskali morske, rečne živali in rastline. Ogledovali so si fotografije plovil, med katerimi najbolj izstopajo trajekt, jadrnica, čoln, ladja. Otroci so listali slikanice s poletno tematiko in pravljicam tudi prisluhnili. Ob poslušanju zvočnega posnetka morje in reka, svoje občutke, želje, znanje prelili na papir. Nastale so otroške umetnine, ki visijo pred našo igralnico.

Besedilo: Katja Požar

DOSTOPNOST