Z marcem se je v enoti Divača odprl nov oddelek po imenu Račke. Skupina sedaj šteje že skoraj 11 otrok, večina je novincev. Prve mesece smo namenili spoznavanju rutine v vrtcu, novega osebja, prijateljev, raziskovanju igralnice, novih igrač in okolice. Otroci so se hitro navadili na vse novosti.

Skupina je tako zaživela in pričeli smo s prvim sklopom, ki smo ga poimenovali »Kaj vse zmorem sam?«. Prvi in nam najpomembnejši cilj, ki smo si ga zastavile je bil, da otroci postanejo čim bolj samostojni. Da znajo samostojno jesti in piti iz lončka, da si znajo sami umiti roke in stremijo k temu, da se naučimo sezuvanja copat, da vsak otrok poskuša prepoznati svoj znak, da se navajamo na “bibo” (vrvico, s pomočjo katere gremo na sprehod) ter da znajo otroci prepoznati in poskrbeti za svoje stvari. Otroci so bili zelo vodljivi in željni novih stvari. Preko igre sva s pomočnico vzgojiteljice dosegli, da večina otrok prepozna svoj znak, da se skoraj vsi samostojno sezujejo, hranijo in umivajo ter držijo za “bibo”.  

Bili sva zelo vztrajni, kar se je na koncu zelo obrestovalo. Otroci so iskali po igralnici svoje znake, se prepoznavali na slikah, vsakodnevno sezuvali svoje copate in jih pospravljali na svoj znak, ustvarjali smo torej na temo znakov. Na koncu smo sklop zaključili tako, da smo pred igralnico naredili razstavo iz slik, ki prikazujejo kaj vse smo se naučili.

Otroci so v dejavnostih neizmerno uživali, hkrati pa pridobili na samostojnosti.

Besedilo: Nina Poropat

Fotografije: Špela Memon

DOSTOPNOST