(29.4. – evropski dan medgeneracijske solidarnosti)

Odpravili smo se v dom upokojencev. Najprej smo se ustavili v velikem skupnem prostoru, kjer so imeli stanovalci doma upokojencev razgibavanje. Nastopali smo jim plesno pesem Bel zajček. Prejeli smo velik aplavz. V naslednjem prostoru, pa so nas čakali stanovalci iz oddelka za demenco. Skupaj smo zapeli, zaploskali in likovno ustvarjali. Na koncu so nas pogostili s piškotki in sokom. Komaj čakamo, da se spet vrnemo – naslednjič z glasbili.

“V današnji družbi, kjer hiter tehnološki napredek in družbeni premiki povečujejo tveganje generacijskih ločnic, je spodbujanje dialoga in sodelovanja med različnimi starostnimi skupinami ključnega pomena. Evropski dan solidarnosti med generacijami je opomin na pomen premoščanja teh vrzeli in spodbujanja razumevanja, empatije in sodelovanja med generacijami.

Staranje prebivalstva bo v prihodnjih desetletjih najverjetneje imelo vse večji pomen. Nizka rodnost in daljša pričakovana življenjska doba sta preoblikovali tudi slovensko starostno piramido. Delež prebivalcev, starih 65 let in več, narašča in je leta 2003 presegel delež otrok in mladostnikov, starih do 14 let. Ta razlika se še povečuje. V zadnjem desetletnem obdobju se je delež: – otrok in mladostnikov (0–14 let) povečal za 3,4 %,  prebivalcev v starosti 65 let in več pa za 23,1 %.

Medgeneracijske aktivnosti pri starejših preprečujejo osamljenost, zmanjšujejo depresijo, izboljšujejo odnos do mladih ter samospoštovanje udeležencev in spodbujajo ustvarjalnost, ohranjajo telesno dejavnost, spodbujajo intelektualne dejavnosti, izboljšujejo duševno počutje in kakovost življenja v povezavi z zdravjem. Pri mlajših zmanjšujejo predsodke in negativni odnos do starejših, ki sodelujejo v medgeneracijskih dejavnostih.”

Vir: https://staranje.si/aktualno/29-april-2024-evropski-dan-medgeneracijske-solidarnosti#read-more

Besedilo: Anja Kristan

DOSTOPNOST