Ena od letošnjih prednostnih nalog vrtca Sežana je bralna pismenost. To v naši skupini spodbujamo z branjem slikanic, ki so primerne starosti otrok, kot tudi z družinskim branjem doma. Letos smo se v skupini odločile, da otrokom v vsakem letnem času ponudimo slikanico s posebnim sporočilom. V mesecu marcu in aprilu smo se tako pri »medvedkih« seznanjali s slikanico Popihaj, pobožaj nalepi obliž.

Med listanjem slikanice smo tako spoznali nove živali, barve, števila, medsebojno pomoč, ki smo jo zaznali in še mnogo drugih stvari, ki so jih otroci nato usvajali prek različnih dejavnosti.

Slikanico smo obnovili prek ilustracij, ki so bile otrokom v igralnici ves čas na voljo. Prisluhnili slikanici v gledališču Kamišibaj.

Spoznali nove živali, ki smo jih tako gibalno kot glasovno poskušali posnemati.

Spoznali in poimenovali barve. Prirejali obliže 1:1, ena žival en obliž.

Listali knjige in kartonke o barvah.

Barve utrjevali prek sadja, ki ga imamo v vrtcu vsak dan na voljo.

Šteli obliže in živali v slikanici ter se tako seznanili s števili od 1 do 5. Te smo nato utrjevali s štetjem prstov na roki, prikazom in zapisom števila.

Rajali z barvami balonov, ki smo jih razvrščali v škatle je modra ni modra, je vijola ni vijola itd..

Preizkusili smo se tudi v ugankah nastopajočih živali v slikanici.

Spoznali čustvo živali v slikanici žalost. In kako lahko to odpravimo.

Obiskali sta nas medicinska sestra Ana Furlan in medicinska sestra Nataša Arabadžič  iz zdravstvenega doma Sežana. Ki sta nam predstavili svoj poklic in nam pokazale kako lahko poskrbimo za svoje zdravje. Nato smo naš knjižni kotiček preuredili v bolnišnico, kjer so otroci v vlogah zdravnikov hitro poskrbeli za bolne.

Seznanili smo se s pravili skupine, ki smo jih postavile na mesto v igralnici, kjer so otrokom ves čas na voljo, ko jih pozabijo.

Ker je od prednostnih nalog tudi vključenost otrok v prehranjevaje smo v mesecu marcu začeli tudi z dežurstvom v naši skupini. Otrokom smo zašili predpasnike katere si z veseljem nadenejo pred razdelitvijo zajtrka in sadja. Ob tem jih spodbujava tudi na uporabo vljudnostnih izrazov.

Nismo pa pozabili niti likovno ustvarjati. Otrokom smo ponudile risalne liste in tempera barve. Otroci so s poljubno tempera barvo pobarvali risalni list nato pa na njem sestavili iz dveh delov poljubno nastopajočo žival iz slikanice. Preizkusili smo se tudi v likovni tehniki pihanka, kjer smo skušali razpihati barve na risalnem listu. Ugotovili smo, da je ta likovna tehnika kar težka, vendar so kljub temu nastale čudovite packe.

Kako smo se imeli lahko pogledate na fotografijah v galeriji.

Besedilo: Nada Mačinković

Fotografije: Nada Mačinković

DOSTOPNOST