S sodelavko sva ugotovili, da otroci slabo poznajo barve, zato sva se odločili za sklop Barve na obisku. Spoznavali smo osnovne barve (rumena, rdeča, modra), dodali sva še zeleno. Otroci so odkrivali in spoznavali lastnosti teles, predmetov (barvo). Želeli sva, da doživijo vsako barvo posebej, zato sva se odločili, da bomo vsak teden raziskovali in spoznali eno barvo.

Začeli smo z rumeno. Zaznavali in poimenovali smo jo v prostoru, predmetih, igračah, knjigah, oblačilih… Starši so bili ključnega pomena pri tem sklopu. Pozvali sva jih k sodelovanju, odzvali so se in naju podprli. Od doma so prinesli sličice, na katerih je bilo nekaj rumenega. Te sličice so otroci z navdušenjem pritrdili na velik rumen plakat, ki je postal pravo umetniško delo, polno rumenega življenja, katerega smo obesili na oglasno desko na hodniku. Otroci so bili ponosni na svoje prispevke in so z veseljem kazali svoje slike drug drugemu.

Rumena barva ni bila le tema za raziskovanje, temveč je postala tudi vir ustvarjalnosti. Otroci so se preizkušali v slikanju z rumeno barvo, spoznavali različne odtenke rumene in se učili pesem o trobentici, ki je bila prav tako obarvana v topli odtenek rumene. Igrali so se z rumenimi igračami, ki so bile prej skrbno razvrščene z njihovo pomočjo.

Vrhunec tedna je bil rumeni dan, ko smo vsi oblekli vsaj en kos rumenega oblačila. Skupaj smo se fotografirali in ustvarili spomin na sončno pustolovščino v svetu rumene barve. Ta rumena skupinska fotografija ni le spomin na dogodek, temveč tudi simbol skupnosti in sodelovanja, ki smo ga skupaj z otroki in starši zgradili skozi teden.

Besedilo: Lela Smiljanić

Fotografije: Saša Teraž

DOSTOPNOST