Današnji način življenja je vse bolj hiter in postaja vse polj pasiven. Hiter razvoj predvsem informacijske in komunikacijske tehnologije z željo, da bi človeku olajšala napore, tehnično zmanjšala razdalje in naredila življenje prijaznejše in lažje, je človeku odtujila življenjsko pomembno vsebino. Pozabili smo, da je gibanje in šport človeku pomemben vir zdravja in skladnega življenja. Pomanjkanje zadostne količine gibalne dejavnosti vodi v kasnejše različne bolezni. Raziskave so dokazale, da je aktiven življenjski slog pomemben varovalni dejavnik zdravja, poleg tega pa pomembno pripomore tudi k splošni kakovosti življenja.

Zdrav življenjski slog je pojem, ki zajema človeka kot celoto. Gre za celosten razvoj, ne samo gibalni ali telesni, ampak tudi intelektualni, čustveni in socialni razvoj. Gibalna dejavnost v razvojnem obdobju ni pomembna le s stališča telesnega zdravstvenega stanja, ampak odločilno vpliva tudi na razvoj duševnih in socialnih sposobnosti posameznika. Primerna gibalna aktivnost omogoča sprostitev, obvladovanje stresa, tesnobe in potrtosti, spodbuja gradnjo samospoštovanja in pozitivne samopodobe ter pomaga pri socializaciji in oblikovanju dejavnega odnosa od samega sebe in sveta.

Obdobje otroštva je ključno pri oblikovanju navad za vseživljenjsko gibalno aktivnost, zato je potrebno pravočasno poskrbeti, da otroke navajamo na aktiven in zdrav življenjski slog. Zato smo v naši skupini sprejeli naslednje:

  • Vsakodnevno izvajamo gibalne minute pred malico,
  • Enkrat tedensko izvedemo vadbeno uro v telovadnici.
  • Enkrat tedensko se odpravimo v naravo v obliki pohoda, kjer imamo sadno malico in vodo.
  • Vsakodnevno preživljamo čas na prostem, v vseh letnih časih in zmernih vremenskih pogojih.
  • Otroke spodbujamo k uživanju raznovrstne hrane, ker zagotavlja energijo, potrebno za rast.
  • Večkrat na dan pijemo.
  • Po kosilu počivamo, saj je počitek pomemben za zdravje in rast.

Kako nam gre, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Besedilo: Lela Smiljanić

Fotografije: Saša Teraž

DOSTOPNOST