Se še spomnite svojih otroških dni, ko ste brezskrbno tekali po travnikih, gozdovih, plezali na drevesa in mahali iz krošnje svojim prijateljem? Ob gibanju smo doživljali ugodje; v možganih se nam je sproščal hormon sreče. Bili smo srečni otroci, ker smo imeli svobodo gibanja.

Gibanje je naravna potreba, ki jo občuti že najmanjše bitje. Gibanje se skozi razvoj in starost otroka zelo razlikuje; od najpreprostejših gibalnih vzorcev (hoja, tek, plazenje, lazenje) do zahtevnejših gibalnih vzorcev ter športnih dejavnosti.

Vrtec Sežana je že nekaj let vključen v Fit International in Fit4Kid Network projekt (promocije gibalno-športne aktivnosti za zdravje otrok in mladostnikov ter izobraževalni program za strokovni kader vrtcev in osnovnih šol). Tako v veliki meri posvečamo posebno pozornost gibanju in učenju v gibanju.

Naš vrtec je umeščen v naravno okolje, imamo čudovite možnosti dostopa do različnih naravnih okolij, gozd, travnik, polje, kamor nas vabita svež zrak in obilo možnosti za gibalne izzive. Tako smo mesec april namenili gibanju na prostem ter s tem obeležili  tudi svetovni dan zdravja.

Začeli smo z lovom na medveda in tako gibanje združili s prednostno nalogo vrtca- bralno pismenostjo. Na bližnjem travniku smo izvedli gibanje po knjigi »Lov na medveda«. Ker so bili otroci uspešni pri lovu nam je medved pustil skriti zaklad. Skupaj smo ga odkrili in se veselili nagrade.

Čez celo šolsko leto smo otrokom nudile raznolike gibalne dejavnosti na prostem, kot so rajalne igre, poligon na travniku, vožnja s kolesi in poganjalci na velikem igrišču… in tako omogočile, da otroci krepijo in ohranjajo zdravje.

Besedilo: Lea Juriševič

DOSTOPNOST