V šolskem letu 2023/2024 smo se s skupino Metuljčki vključili v projekt Sobivanje – Varno v vrtec in šolo. Namen projekta je ozavestiti najranljivejšo skupino v prometu, torej najmlajše. Tekom šolskega leta smo v okviru projekta izvedli več aktivnosti, pri čemer smo dali poudarek varni hoji ob cesti. Veliko smo hodili na sprehode in pri tem upoštevali pravila varne hoje, na katera smo vzgojiteljice otroke posebej opozorile in se z njimi o tem tudi pogovorile. Razložile smo jim, da hodimo ob robu cestišča, da hodimo po pločniku (v kolikor ta obstaja), da izbiramo najvarnejša mesta za prečkanje ceste, kako prečkamo cesto na prehodu za pešce, ipd.

Pogovorili smo se tudi o tem, kako se moramo obleči, da smo kot pešci bolj vidni, katere pripomočke potrebujemo za varnost (kresničke, odsevni trak, odsevna rutka, ročna svetilka…).

Poleg razumevanja osnovnih pravil obnašanja v prometu, smo se pogovorili tudi o tem, katera je obvezna oprema ko se vozimo s kolesom oziroma skirojem. Zato smo organizirale teden vozil. Otroci so od doma pripeljali svoja kolesa ali skiro (kar so si izbrali) ter na velikem asfaltiranem igrišču uživali v vožnji.

Po vsakem od omenjenih pogovorov smo novo pridobljeno znanje utrdili tako, da smo skupaj izdelali plakate. Otroci so nanje  narisali varno gibanje po poti do vrtca oziroma v okolici vrtca,  na plakatu na temo Dobro sem viden smo predstavili dečka in deklico s pripomočki za varnost pešca, na plakatu o vozilih v prometu pa smo skupaj narisali izbrano vozilo in obvezno opremo, ki jo uporabljamo pri vožnji.

Vsak dan je enkraten, tako kot naši otroci, zato še enkrat poskrbimo za njihovo varnost.

Besedilo: Marjeta Prunk Sluga

DOSTOPNOST