Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Namen je bil predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Projekt se je v nadaljevanju razširil in vključil tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. 
V petek, 17.11.2023, smo v enoti Lehte pripravili razstavo »Čebele in mi«, ki bo na ogled še dva tedna.
Naši najmlajši si v dopoldanskem času, v spremstvu strokovnih delavk, ogledujejo razstavo. Tam sta dva čebelnjaka, ki so jih otroci starejših skupin izdelali iz odpadnega materiala že nekaj let nazaj in na panojih slikovno gradivo. Na otrokom razumljiv način predstavimo panj in čebeljo družino. Na ogled pa je tudi nekaj čebelarskih pripomočkov in delov panja: zaščitna obleka za male in velike čebelarje, omelce, kadilnik z ročnim mehom, kozica, satje in satna osnova. Ogledamo si lahko tudi različne vrste medu in izdelke iz čebeljega voska. Naš kuhar Robert, ki je tudi čebelar, nam je z veseljem pomagal, da smo slikovno razstavo obogatili s predmeti, pripomočki, deli panja in čebeljimi pridelki.
Otroci so z zanimanjem prisluhnili, se oblekli v čebelarje, si ogledali pripomočke ter vonjali, tipali in opazovali satovje.
Za zajtrk pa so z veseljem polizali žličko medu, pojedli košček kruha z medenim maslom, popili mleko in pohrustali rezino jabolka.
Vabljeni, da si razstavo ob prihodu in odhodu z otroki ogledate tudi vi in se skupaj naučite prstno igro Panj.

Besedilo: Jelka Orel

Fotografije: Nika Lah Kariž

DOSTOPNOST