Otroci skupin Žabice, Murenčki in Pikapolonice smo v začetku meseca oktobra medse v vrtec povabili policiste Policijske postaje Kozina in Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper. Takoj po malici smo se zbrali v večnamenskem prostoru vrtca, kjer smo jih pričakali. Tu smo s policisti ponovili vse, kar morajo otroci vedeti o varnosti v prometu, in sicer kako hoditi po pločniku, kje prečkati cesto, kaj pomenijo barve luči na semaforju ter posamezni prometni znaki in kako se opremiti, da bomo v prometu bolj opazni.

Nato smo se skupaj odpravili do bližnjega prehoda za pešce, kjer smo prav vsi v spremstvu policista prečkali cesto. Sledil je krajši sprehod do bližnjega parkirišča, kjer je bil parkiran policijski avto z vso ustrezno opremo, zraven pa so nas pričakali še policisti iz Kopra s službenimi psi. Najprej so nam vodniki psov predstavili štirinožne prijatelje in nam pojasnili, za kaj so le-ti usposobljeni. En kuža je bil namenjen iskanju droge, drugi pa iskanju eksplozivnih teles. Za nas so uprizorili pravo vajo iskanja droge, ki je bila skrita v eni izmed škatel. Ob koncu smo si ogledali, potipali in tudi nadeli policijski zaščitni jopič, čelado, prijeli palico in lisice ter se usedli v policijsko vozilo ter prižgali modre luči in sireno. Otroci so bili nad vsem prikazanim navdušeni. Za piko na i je poskrbel policist, ki je prikazal, kako s sredstvom za prisilno ustavljanje ustavijo bežeče vozilo.    

Prav vsi, tako otroci kot tudi strokovne delavke, smo na predstavitvi neizmerno uživali. Prepričani smo, da bomo tudi po zaslugi naših policistov v prometu odslej še bolj pozorni in previdni, obenem pa bo odnos do policije v očeh naših otrok pozitiven in prijateljski, kot tudi mora biti.

Hvala vsem policistom PP Kozina, policistom Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper ter vodstvu policije PP Kozina, ki je dovolila in omogočila omenjeni dogodek.

Besedilo: Tamara Mavrič

Fotografije: Karmen Petrovič, Tamara Mavrič, Erna Fabjančič, Mateja Bolčič, Martina Hrvatin in Mateja Kapun

DOSTOPNOST