V petek, 13.10. 2023, je bil pri Pingvinčkih v Dutovljah poseben dan. Otroci so imeli priložnost prinesti svoja vozila od doma ter se z njimi voziti v družbi prijateljev iz vrtca. To je bilo zanje pravo veselje.

V sklopu projekta Trajnostna mobilnost, smo že v začetku leta načrtovali kolesarjenje. Glavna cilja tega projekta sta omejevanje motornega prometa in porabe energije ter spodbujanje trajnostnih potovalnih načinov. Z doseganjem teh ciljev prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku, večji kakovosti bivanja, k ohranjanju zdravja itd.

Pingvinčki pa  imamo poleg  globalnih ciljev v mislih predvsem cilje, ki so za nas konkretni. Otroci namreč z vožnjo pridobivajo zaupanje v svoje telo in gibalne sposobnosti,  pridobivajo spretnosti vožnje in spoznavajo osnovne varnostne ukrepe.

V jutranjem krogu, ko smo se vsi Pingvinčki zbrali,  so otroci z veseljem povedali, kaj so pripeljali v vrtec, ali kolo ali skiro. Nekateri so navdušeno svoja vozila tudi opisali.

Kmalu po malici smo sedli na vozila, si nataknili čelade in previdno odpeljali po klančini in pločniku do velike ploščadi med šolo in vrtcem. Otroci so se najprej prosto vozili. Ta čas  smo vzgojitelji pripravili  manjši poligon, kjer so lahko vozniki vijugali med stožci. To je bil zanje že kar velik izziv. Najprej so navdušeno vozili svoja vozila, kasneje so si želeli preizkusiti tudi vozilo drugih prijateljev. Seveda smo situacijo izkoristili ter navajali otroke na to, da lepo prosijo za izposojo. Utrujeni vozniki so lahko svoja vozila parkirali in si oddahnili ob prosti igri.

Vožnja z vozili je bila zelo zabavna in zanimiva,  nas pa je tudi utrudila in poskrbela za lepši spanec pri Pingvinčkih.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografije: Karmen Gec Hočevar

DOSTOPNOST