Kaj sploh so senzorične stekleničke?

To so stekleničke, bolje rečeno plastenke, polnjene z različnimi tekočinami in/ali drobnim materialom. Namenjene so raziskovanju malčkov (ali večjih otrok, odvisno od vsebine). Na tak način lahko otroci raziskujejo njim nevarne predmete (take in drugačne drobižke), se umirjajo ob opazovanju vrtincev bleščic in ostalega, urijo koncentracijo ob opazovanju, se učijo (barve, besede…), urijo finomotoriko (pincetni prijem)… Z njimi lahko tudi spodbujamo plazenje pri dojenčkih, saj se zaradi teže običajno ne odkotalijo predaleč.

Senzorične stekleničke lahko polnimo s tekočimi ali sipkimi materiali. V vodi, ki jo lahko obarvamo z različnimi barvami, se bodo predmeti najhitreje premikali (umirjali, posedali), v olju počasneje, v kakšnem detergentu za pomivanje posode, milu ali čemu podobnemu pa sploh počasi. Lahko tudi kombiniramo več različnih tekočin (na primer olje in vodo). Vodo je najbolje barvati z jedilnimi barvami. Tempera se namreč posede na dno, kot bleščice. Uporabite lahko v naravi nabrane predmete, semena, gumbe, narezane slamice … Odvisno tudi od otrokove starosti in spretnosti.

Poskusite še doma kaj izdelati, skupaj z otroki boste uživali.

Tako pa smo izdelovali stekleničko mi. Otroci so v stekleničko samostojno dajali semena, žita. Nato so stekleničko tudi pobarvali. S toplotnim lepilom smo zamašek zalepili na stekleničko.

In igrača je tu!

Besedilo: Tina Tavčar

Fotografije: Tina Tavčar

DOSTOPNOST