V skupini Žabice smo se pogovarjali o zdravju, kako ostati zdrav in kdo vse nam pomaga, ko zbolimo. Tako smo gostili tri zdravstvene delavke iz Zdravstvenega doma Sežana, ki se vsakodnevno srečujejo z ljudmi, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Najprej nas je obiskala medicinska sestra Ana, ki je z nami poklepetala o našem zdravju. Zanimalo jo je, kako mi skrbimo za zdravje. Otroci so ji kot iz topa našteli, da se zdravo prehranjujejo, spijo in počivajo, umivajo telo in zobe ter se gibajo. Ana je bila zelo zadovoljna, da vse to otroci vedo in njihovi starši za njih ustrezno skrbijo. A z Ano se nismo samo pogovarjali, povabila nas je na šolsko igrišče, kjer smo se skupaj gibali. Najprej nas je z vajami ogrela, nato pa smo se igrali razne gibalne igre z žogo. Otroci so bili zelo navdušeni in veseli Aninih dveh velikih žog. Zelo zabavno je bilo.

Nato pa sta nas obiskali še zobni asistentki Aleša in Ester. Najprej nam je Aleša prebrala pravljico o Zobomiški, nato pregledala zobke otrokom in jih opozorila na to, da je potrebno jih čuvati tako, da jedo čim manj sladkega in si redno umivamo zobe. S seboj je imela lutko kravo na kateri je otrokom pokazala pravilno tehniko umivanja zob. Otroci so se skupaj z Alešo in Ester preizkusili v umivanju zob. Kar dobro jim je šlo. Aleša in Ester sta nam za nagrado pustili pobarvanko in nas še enkrat spomnili, da morajo otrokom doma vedno umivati zobe starši vse do 9. leta.

Medicinski sestri Ani in zobnima asistentkama Aleši in Ester se zahvaljujemo za poučen obisk.

Besedilo: Mojca Mozetič

Fotografije: Katja Luin in Mojca Mozetič

DOSTOPNOST