Noni Vidi so otroci že pred njenim prihodom narisali risbe, ki smo jih speli v lično knjižico. Neja je noni ob prihodu, najprej predstavila risbo vsakega otroka. Nato smo se posladkali z mandarini, ki nam jih je nona prinesla, otroci pa so se noni predstavili in ji zapeli nove pesmice, ki so se jih naučili. Zatem smo se kupaj odpravili v knjižnico, na otvoritev projekta Bralni palček.

Knjižničarke so nam zaigrale predstavo o Miški, ki je oklofutala medveda. Na izviren način so otroke seznanile s problematiko čustvenega obvladovanja jeze. Predstava je bila vsem všeč. Na koncu so nam pokazale tudi polico k njigami, na kateri je palček pustil svojo rdečo čepico. Tako bodo otroci vedeli, katere knjige si lahko izposodijo za projekt. Otroci so prejeli tudi izkaznice s katerimi si lahko brezplačno izposojajo knjige.

Projekt poteka v vseh enotah vrtca in je namenjen otrokom, ki bodo naslednje šolsko leto šolarji in spodbuja družinsko branje. Odrasli si z otrokom izposodijo v knjižnici dve knjigi (slikanici) in eno pesniško zbirko. Doma uživajo v skupnem branju. Nato pa otrok prinese izbrano slikanico v vrtec in jo predstavi prijateljem, bodisi celi skupini, morda le nekaj izbranim prijateljem ali le enemu otroku ali odrasli osebi. Cilj ni govorni nastop, pač pa doživljanje ugodja ob vsebinah in ogledu slikanice. Naučijo se tudi eno pesmico na pamet, ker s tem krepijo spominske sposobnosti, doživljajo ugodje ob ritmu in rimi ter se seznanjajo tudi s tovrstno obliko literarnega dela.

Skratka, tako obisk none Neje, kot obisk knjižnice sta bila za otroke in strokovne delavke izvrstno doživetje.

Besedilo: Anja Kristan

Fotografije: Anja Višček

DOSTOPNOST