V skupini Sončki smo se pogovarjali, da bi zamenjali kotiček dom in družina. Otroci so predlagali, da bi pripravili zdravniški kotiček. Začeli smo si postavljati vprašanja: »Kaj bi dali v kotiček? Kaj potrebujemo? Kdo sploh je zdravnik? Kakšne pripomočke ima? Kje dela? Kaj dela?«. Otroci so razmišljali in odgovarjali na vprašanja. Midve sva jih poslušali in si njihove izjave zapisali.

Da smo dobili informacije na to temo smo si iz knjižnice izposodili knjige in jih prebrali.

Šli smo do drugih skupin v vrtcu in jih vprašali, če imajo kaj da bi mi dali v naš zdravniški kotiček. Posodili so nam celo škatlo pripomočkov. Nekateri otroci so zdravniške kovčke s pripomočki prinesli od doma. Skupaj smo si uredili zdravniški kotiček in se igrali igre vlog. Otroci so se vživljali v vlogo zdravnika, pacienta, medicinske sestre. Zdravili pa so tudi dojenčke, medvedke. Ogledali smo si prave zdravstvene kartice, nato pa si je vsak izdelal svojo.

Obiskala nas je medicinska sestra Ana Furlan, ki nam je pokazala, kaj vse spada v zdravniško torbo. S sabo je prinesla lutko Tinko, jo obvezala, pozdravila in odgovarjala na vprašanja, ki so jih ji otroci zastavljali. Odšli smo si ogledat zdravstveni dom v Komnu.

Igrali smo se didaktične igre: Spomin-pripomočki, Kovček s sencami in sestavljali leseno sestavljanko zdravnik. Spoznali smo novo pesem Rok in angina (J. Bitenc) in iz odpadnih tulcev, različnih velikosti, gradili bolnico.

Obeležili smo dan brez multimedije. Gibali smo s Poskokcem.

Prebrali smo knjigo Pobožaj, popihaj, prilepi obliž in lepili barvne obliže na medvedka. Igrali smo Fit igro »Obliž« in gibalno igro »Kaj te boli?«.

Pogovarjali smo se kaj je zdravo in kaj ni zdravo za naše zobe.

Deklica C. je prinesla knjigo o bolnici Franji in nam povedala veliko zanimivih stvari o tem kako je izgledala bolnica, da je bila skrita, da so tam zdravili vojake, da so imeli klešče.

Na koncu sklopa smo naredili evalvacijo ob fotografijah.

Izjave otrok:

– Smo postavili zdravniški kotiček.

– Smo prinesli iz Štanjela kovček in je blo notri zelo veliko pripomočkov.

– Smo bli tudi mi zdravniki.

– In smo se tako igrali, da je eden zdravnik in mi smo čakali v čakalnici in smo pole dali kartice.

– Veš, če nimaš kartice ne moreš k zdravnici.

– Sem dobila dojenčka.

– Smo ozdravli dojenčke in medvedke.

– Sem dala Taju inekcijo v nogo in je jokov-ma sej ni zares jokov.

– Sem povila nogo Mateji.

– Je bila tudi Denis bolna in je prišla k meni in sem ji dala zdravilo.

– Je blo lepo.

– Mi je bla lepa una igra ku smo telovadli in vprašali kaj te boli in pole pokazali taku (pokaže kako smo telovadili).

– Mi je blo všeč, da smo imeli ležalnik.

– Smo se dosti igrali.

Besedilo: Mateja Bežek Kosmač

Fotografije: Denis Lemut

DOSTOPNOST