V skupini Medvedki smo v pravljičnem januarju spodbujali bralno pismenost pri najmlajših otrocih. Staršem smo poslali gradivo o bralni pismenosti, kjer so si lahko prebrali, kako je pomembno, da otroku že od malega pripovedujemo in prebiramo pravljice. Seznanili smo se tudi s tem, katere knjige so primerne za določeno starost in na kakšen način pravljico pripovedujemo.

Otrokom smo pripravili knjižni kotiček, kjer imajo ves čas na voljo knjige za prebiranje. Navajamo in spodbujamo jih, da lepo ravnajo s knjigami, jih pospravljajo na poličko in zanje lepo skrbijo. Dnevno smo prebirali pravljice, slikanice, pesmi, uganke, ki so jih od doma prinašali otroci. Sodelovali smo tudi s starši, ki so nam v vrtcu povedali pravljico, ena mamica pa nam je tudi zapela nekaj pesmi.

Pravljico “Dobri snežak” (Franziska Stich) smo otrokom predstavili na več različnih načinov. Preko kamišibaja, lutkovne igre z glasbenimi vložki. Spoznavali smo različne lutke in se z njimi  igrali. Izdelali smo tudi snežake, kjer so otroci  plastenke napolnili s stiroporjem in pomagali pri izbiri materiala za snežaka. Naučili smo se pesem  “Sneženi mož” (J. Bitenc). Presenetil nas je tudi sneg, ki smo ga že komaj čakali. Opazovali smo snežinke in jih tudi narisali z belo voščenko. Odpravili smo se na sneg, kjer smo ga tipali, teptali, se igrali  in  izdelali mini snežaka.

Glasno branje, pogovor z otrokom, čas ki ga preživimo skupaj, so nenadomestljivi!

Besedilo: Urška Jazbec

Fotografije: Urška Jazbec

DOSTOPNOST