15.2. – Mednarodni dan boja proti otroškemu raku in za nas tudi dan zadnjega odvoza doniranih plastenk v Ljubljano. V začetku oktobra smo se tudi mi v enoti Divača pridružili super akciji Plastenke za Junake. 

Kdo pa sploh so Junaki? To so otroci, ki se ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom.

Cilj akcije je bil recikliranje odpadnih plastenk pijače in s tem doniranje Društvu Junakov 3. nadstropja. Društvo vodijo prostovoljci, starši Junakov. Vsa sredstva namenjajo za izboljšanje življenja otrok z rakom in njihovih družin. Z vsako oddano plastenko smo donirali 5 centov, Lidl Slovenija in Interzero Slovenija pa sta društvu namenila še dodatnih 5 centov na plastenko. Na vhod vrtca smo postavili škatlo za odlaganje plastenk in s tem spodbudili k recikliranju odpadne embalaže. Akcija je super hitro stekla, škatla se je pridno polnila, s tem pa tudi kletni prostori vrtca. Začeli smo z odvažanjem polnih vreč v Lidl, na Toplarniško ulico v Ljubljano. Avti in kombiji polni plastenk in pazite to – eno po eno, vztrajno v avtomat za recikliranje. Vztrajnost je res lepa čednost! Skupaj nam je uspelo nabrati kar 6784 plastenk, s tem pa smo za Društvo Junakov 3. nadstropja, s skupnimi močmi, donirali kar 678,40€. Zelo smo ponosni, da smo lahko sodelovali v tej akciji in Junakom vsaj malo olajšali že tako težke dneve na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. 

Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalila vsem otrokom, staršem, starim staršem, tetam, stricem in vsem zaposlenim v enoti Divača, ki ste kakorkoli prispevali k tej lepi številki zbranih plastenk. Hvala tudi Eko kmetiji Penko iz Parij pri Pivki za izposojo kombija in s tem lažji odvoz plastenk. 

Še enkrat velik hvala v imenu Društva Junakov 3.nadstropja! 

Besedilo: Ana Smerdel

Fotografije: Ana Smerdel

DOSTOPNOST