Običaj pusta ima pomembno vlogo tudi v vrtcu. S spoznavanjem le tega želimo otroke seznaniti, da so tradicije pomemben del naše skupnosti in jih je treba spoštovati in ohranjati.  Z njim vključujemo otroke in jih seznanjamo z lastno kulturo in kulturno dediščino. Strokovni delavci se zato vsako leto trudimo, da otrokom omogočimo poznavanje tega šegavega slovenskega običaja, ki se prenaša skozi generacije.

Seveda je tudi doživljanje veselja otrok namen našega pustnega rajanja. Skozi igro, ples, in ustvarjanje smo skušali otrokom približati pomen pusta in jim predstaviti različne pustne like, jedi ter običaje. Otroci so se s svojo domišljijo spremenili v različne like, od princesk do znanih animiranih likov, kar je bilo za njih pravo malo pustno doživetje. Na pustni torek smo se v našem vrtcu zbrale vse šeme. Najstarejši otroci so se nato v vrtčevski pustni povorki sprehodili do stavbe občine, knjižnice in se nato v parku skupno družili. V sprevodu smo prepevali, vriskali in tako odganjali zimo. Sredi Sežane smo srečali povorko šolskih maškar, katere smo občudovali in jim pomahali v pozdrav. Pri kosilu pa smo se posladkali s pravimi krofi.

Pust v skupini Metulji je bil zato več kot le zabaven dogodek – bil je priložnost za učenje, raziskovanje in ohranjanje naše kulturne dediščine skozi oči naših najmlajših, ki v ta svet stopajo z majhnimi koraki. Ti pa rastejo iz dneva v dan ter širijo svoje prijateljstvo, znanje, kulturo in pristne odnose. 

Besedilo: Mojca Može-Škapin

DOSTOPNOST