Letošnja prednostna naloga vrtca Sežana je bralna pismenost. Tako da letos posvečamo še dodatno pozornost branju, pogovorom o prebranem, vsaka skupina ima v igralnici knjižni kotiček, spodbujamo branje doma s starši, delamo grafomotorične vaje z otroki…

Kot vsako leto smo v vrtcu tudi letos obeležili 8. februar, kulturni dan. Ker je ta praznik posvečen našemu največjemu pesniku, smo ga združili skupaj z našo prednostno nalogo.

Na ravni enote je vsaka skupina izdelala slikopise. Slikopis je preprosto besedilo, s kratkimi stavki, ki so zapisani z velikimi tiskanimi črkami. Posamezne besede pa nadomeščajo sličice. Pomen slikopisov je, da otrok opazuje besede in slike, širi svoje besedišče, pripoveduje, srečuje se z začetnim branjem od leve proti desni, od zgoraj navzdol. Slikopisi so otrokom tudi v veliko pomoč pri pomnjenju pesmic, deklamacij… Otrok pri branju slikopisov aktivno sodeluje, saj bere sličice ter nevede osvaja veščine branja.

Slikopisi visijo pred našimi igralnicami, tako da sprehodite se skupaj z otrokom po vrtcu in preberite vse pesmice, deklamacije ter zgodbice, ki smo jih v februarju ustvarjali z otroki.

V sklopu kulturnega praznika pa nas je obiskala tudi naša knjižničarka Patricija. S kamišibajem nam je predstavila pravljica O goskici, ki se je učila peti. Otroci so bili navdušeni nad kamišibajem, pravljico ter njenim doživetim pripovedovanjem. Hvala knjižničarka Patricija za obisk!

Besedilo: Tina Tavčar

Fotografije: Arhiv enote

DOSTOPNOST