Le kdo ne mara pustovanja, slovenskega ljudskega običaja, ki preganja zimo in kliče pomlad?

Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev. Pust ima pomembno vlogo v vrtcu, saj z njim vključujemo in seznanjamo otroka v lastno kulturo in dediščino.

Priprave na pusta potekajo že cel teden prej. Po skupinah otroci izdelujejo pustna pokrivala, pustna očala, …. ter pustne potrebščine za dekoracijo igralnic, garderobe, panojev,…

V našem vrtcu smo se veliko družili v garderobi in organizirali pustne delavnice po igralnicah. Otroci so radi rajali ob glasbi, se prepustili poslikavi obraza, najraje pa so se zadrževali v kotičku s pustnimi oblačili in rekviziti. Tako so se spremenili v prince, gospodične, klovne, razne junake… Spoznali in prepevali smo veliko pustnih pesmi.

Najljubša nam je bila:

Maškare (Janez Bitenc)

Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.
zato pa nam dajte
en eurček, dva,
tri bobe, tri krofe
ter en košček mesa.

V ponedeljek pred pustom je v vrtcu zadišalo. Izpod pridnih rok naše Erike so nastali krofi, s katerimi smo se z veseljem posladkali. Na pustni torek so naš vrtec preplavile velike in majhne maškare. S plesom in petjem smo preganjale zimo.

Izkoristili smo tudi novo pridobitev v naši bližnji okolici. Zato smo po pločniku se sprehodili po vasi Dutovlje in tako priredili pravo pustno povorko.

Le poglejte si kako smo se imeli…

Besedilo: Nataša Colja

Fotografija: arhiv vrtca Dutovlje

DOSTOPNOST