Teden slovenske hrane smo v vrtcu Materija letos obeležili nekoliko drugače – predvsem pa zelo doživeto. Otroci so teden preživeli v družbi posebnih gostov, ki so jim približali delo na kmetiji, življenje čebel in nastanek tradicionalnih slovenskih živil, ki jih vsi dobro poznamo.

Najprej sta nas obiskala Domen in Saša, lastnika kmetije pr’ Birtovih in starša deklice iz našega vrtca. Otrokom sta predstavila svojo kmetijo, jim razložila, s čim se ukvarjajo, ter jim pokazala, kako nastane domače maslo. Otroci so z velikim zanimanjem opazovali mešanje smetane, prisluhnili razlagi in se veselili trenutka, ko so v posodi zagledali pravo maslo – tisto, ki ga najdemo tudi na naših zajtrkovalnih mizah.

Kasneje v tednu pa smo se potopili še v svet čebel. Obiskal nas je čebelar Bojan, letos pa je s seboj pripeljal tudi čebelarja Sandija. Otrokom sta predstavila čebelarsko opremo, panj in pripomočke, ki jih čebelarji uporabljajo pri svojem delu. Najbolj nas je seveda zanimalo, kako nastane med – od cveta do kozarčka. Z navdušenjem smo poslušali razlago, nekateri pa si celo nadeli čebelarsko obleko ter si pobliže ogledali satje.

V petek, ko praznujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, smo v vrtcu vse skupaj tudi pokusili. Maslo, med, kruh, jabolka in mleko so otrokom še bolj teknili, saj so vedeli, kako nastanejo in kdo stoji za njimi. Ves teden se je tako lepo zaključil ob skupni mizi, polni domačih dobrot.

Teden slovenske hrane je bil v vrtcu Materija tako poln nasmehov, radovednosti in novih izkušenj. Hvala vsem gostom, ki so si vzeli čas za otroke, ter staršem in vaščanom, ki nas vedno podpirate pri ustvarjanju takšnih prijetnih, poučnih in nepozabnih dni.

Besedilo: Marjeta Prunk Sluga

Fotografije: arhiv enote Materija

DOSTOPNOST