Otroci iz skupine Kameleončki smo se pogovarjali o zdravi in nezdravi hrani. Spoznavali in okušali smo sadje in zelenjavo. Pri tem nam je pomagala pravljica Oliverjeva zelenjava, avtoric Alison Bartlett in Vivian French. Rok in Sabina sta nama pripravila veliko zanimivih dejavnosti, ki si jih lahko ogledate v galeriji fotografij.

Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in koristnih prehranskih vlaknin, hkrati pa vsebuje malo energije. Strokovnjaki poudarjajo, da je priporočljivo dnevno pojesti več zelenjave kot sadja, saj sadje običajno vsebuje več sladkorjev. Zelenjavo je potrebno redno vključiti v vse obroke in na ta način razporediti vnos koristnih snovi skozi ves dan. V pomoč nam je lahko pravilo »5 na dan«, ki nas spomni da dnevno zaužijemo 5 različnih vrst zelenjave in /ali sadja, od tega vsaj 3 vrste zelenjave in dve vrsti sadja. Sadje in zelenjavo lahko izbiramo tudi po barvi, ki naj bo raznolika npr. zelen brokoli, belo cvetačo, oranžno korenje. S tem zaužijemo raznovrstne hranilne snovi, ki jih potrebuje naše telo. Skupaj je dnevno priporočljivo zaužiti več kot 400 g (0,4 kg) sadja in zelenjave.

ALI VEŠ? 

  • Ali veš, da ljudje, ki uživajo hrano ob gledanju televizije pogosteje zaužijejo več hrane kot drugi. Tudi energijski vnos je višji, kar pogosto prispeva k razvoju prekomerne telesne mase in debelosti.
  • Nezdrava živila se pogosto oglašujejo tako, da se v oglasih pojavljajo različni junaki iz risank, filmov ter znane osebnosti, npr. pevci in športniki. Ne pusti se zapeljati in izbiraj živila s svojo glavo! Preverjaj sestavo živil in izbiraj takšna z manj sladkorja, maščob in soli! Pomagaš si lahko z informacijami, ki so ti na voljo tudi na spletni strani www.veskajjes.si. Tu najdeš veliko podatkov o sestavi živil in nasvetov za zdravo izbiro. Obstaja tudi mobilna aplikacija.
  • Dodan sladkor v živilih prepoznaš tudi, če so med sestavinami navedene npr. fruktoza, glukozni sirup, fruktozno-glukozni sirup, med, agavin ali javorjev sirup, rjav sladkor ali druge sladke sestavine. Doma pripravljene sladice so lahko zelo okusne tudi, če so pripravljene z manjšo količino sladkorja, kot je navedeno v receptu za pripravo. Pogosto lahko zmanjšaš količino sladkorja tudi na polovico.
  • Uživaj sol, ki je jodirana, kar pomeni, da ima dodan jod. Jod je pomemben element, ki prispeva k zdravju ščitnice, vendar ga v običajni prehrani primanjkuje, zato je imelo v preteklosti veliko ljudi na območju Slovenije bolezni pomanjkanja joda (npr. endemska golšavost). Država je z ukrepom obveznega jodiranja soli bolezni pomanjkanja joda praktično povsem preprečila.
  • Nekatere vrste maščob so bolj koristne kot druge. Pri pripravi hrane izbiraj predvsem rastlinska olja, še posebej takšna, ki vsebujejo več nenasičenih maščobnih kislin (tekoča). Odlična izbira so oljčno in sojino olje ter olje oljčne ogrščice (včasih poimenovano tudi repično olje). Omejuj uživanje nasičenih maščob, ki prevladujejo v trdih maščobah in  jih vsebujejo predvsem mesni in mlečni izdelki, veliko pa jih je tudi v nekaterih rastlinskih oljih, predvsem v kokosovem in palminem olju.

Vir: Prehrana šolskih otrok in mladostnikov, dostopno 10.6.2025 nahttps://www.prehrana.si/moja-prehrana/solarji-in-mladostniki

Besedilo: Sabina Vlašić

Fotografije: Sabina Vlašić

DOSTOPNOST