Naš vrtec je eko vrtec . Eden od eko projektov v katerega je vključena skupina Ovčke je  »Misija ZELENI KORAKI«

V  evropskem tednu mobilnosti, 16.‒ 22. September 2024,
sva starše in otroke skupine Ovčke preko poučne zgibanke, ki je bila tudi nekakšen delovni list povabili in spodbujali da je njihova pot v vrtec in iz njega postala zelena, mogoče vsaj del poti.

To pomeni da so za prihod v vrtec in odhod iz njega uporabili kolo, poganjalčke, skiroje, noge,… vse to pa so otroci imeli možnost beležiti v tabeli. Po koncu tedna mobilnosti so otroci v vrtec prinesli nazaj zgibanke, katere smo si skupaj pogledali in pripravili razstavo. Upamo, da le-ta nagovarja mimoidoče, kako preusmeriti promet na bolj trajnostne in okolju prijazne oblike prevoza in jih nagovarja k spremembi lastne potovalne navade med šolskim letom in med počitnicami. S spremenjenimi oblikami prometa prispevamo k zmanjšanju ogljičnega odtisa, manjši onesnaženosti zraka, racionalni rabi virov v prometu in izboljšanju svojega zdravja.

Otroci so med samo »misijo« neizmerno uživali in pripovedovali na kakšen način so prišli v vrtec. Prav tako je bil pozitiven odziv staršev, ki so sami povedali, da se je prav prijetno zjutraj razgibati in jutro začeti nekoliko drugače, čeprav le-to vzame nekoliko več časa. Pobližje smo si ogledali otroška kolesa in pripomočke, ki so potrebni za varno vožnjo v prometu (čelada, ščitniki, zvonec).

Po končani »misiji« so otroci prejeli »medaljice, Zelene nogice«, ki smo jih skupaj obesili na njihove nahrbtnike.

Za konec nam je dekličina mama prinesla zgodbico o belih zajčkih, ki se ravno tako spopadajo s prekomernim onesnaženim zrakom. Prisluhnili smo ji preko kamišibaja. Staršem se še enkrat zahvaljujeva za sodelovanje.

Besedilo: Nuša Živec

Fotografije: Nika Seražin

DOSTOPNOST