Jesenske barve so obiskale tudi vrtec Senožeče. Otroci iz skupin Pikapolonice, Gumbki in Sončki so likovno ustvarjali na temo jesen.

Spodbudno učno okolje in področje umetnosti omogočata otrokom ustvarjalnost, kreativnost, aktivno vključenost v dogajanje, medvrstniško učenje ter učenje od odraslih kompetentnih oseb.

Otroci so doma in na sprehodih iskali in prinašali jesenske plodove v vrtec. Z plodovi so se igrali jih naslikali, pobarvali ter pripravili razstavo.

Vrtec je zablestel v različnih jesenskih barvah in likovnih tehnikah. Najmlajši otroci so tiskali s tempera barvami, Gumbki so delali odtise z različnimi motivi pri Sončkih smo barvali jesenske listke z vodenimi barvicami. Listkom smo tudi narisali različne vzorce s flomastri in se urili v grafomotoriki.

Vsi skupaj otroci in strokovne delavke smo se zbrali v garderobi na glavnem vhodu ter zapeli jesenske pesmice ob spremljavi kljunaste flavte. Otroci so listke zalepili na zid in nastal je krasen jesenski motiv z velikim oblakom, ki listke raznaša po vrtcu.

Odrasli se moramo zavedati, da se otroci v predšolskem obdobju likovno izražajo na način, ki ga na svoji razvojni stopnji obvladajo in razumejo. Zaradi tega je otroke nesmiselno » učiti risat ». Namen in cilj likovne dejavnosti na predšolski stopnji namreč ni likovni izdelek sam po sebi, ampak otrokov razvoj v procesu likovne dejavnosti.

Besedilo: Branka Trampuš

Fotografije: arhiv enote

DOSTOPNOST