V letošnjem šolskem letu smo si v tandemu zadale, da otrokom iz naše skupine čimbolj približamo naravo. Prav zaradi tega sva se odločili, da bomo sejali semena, katera bodo lahko tudi pozneje odnesli domov. Izbrali sva semena paradižnikov in sončnic. V prvih dneh aprila smo se odločili, da izvedemo sejanje. V vrtec sem prinesla lonce za zemljo ter semena. Najprej smo si ogledali, kako izgledajo semena sončnice in paradižnika. Otroci so jih lahko potipali, si jih ogledali, nekateri so jih pa tudi poskusili. V lonce so nato otroci z lopatko naložili zemljo, v katero smo posejali naša semena. Ko smo končali s sejanjem, smo zemljo s semeni še zalili in jih označili z risbami, da smo vedeli kje je kaj posejano. Korita smo postavili na zunanjo okensko polico, kjer smo jih dnevno zalivali. Pri zalivanju so se otroci izmenjevali, tako da je vsak dan en prišel na vrsto. Otroci so zelo uživali v tipanju zemlje in prenašanju le te z lopatko. 

Ko so sadike paradižnika dovolj zrasle smo jih presadili v lončke, katere so otroci pobarvali v izbrano barvo. Sadike so otroci naslednji dan odnesli domov, kjer bodo lahko uživali sadove našega skupnega truda. 

Spoznavali smo tudi različna zelišča- sivko, rožmarin, meto, meliso, materino dušico; katera smo vonjali, tipali ter kasneje posušili in jih shranili v posodice. Iz posušenih zelišč bomo namreč izdelali tudi senzorne vrečke.

Poleg tega smo se veliko zadrževali v EKO kotičku, poslušali in prepevali pomladne pesmi, ustvarjali in bivali na prostem.

Besedilo in fotografije: Tadeja Požar


DOSTOPNOST