Odrasli uvajamo otroke v svet pismenosti že zelo zgodaj, v predšolskem obdobju. S svojim ravnanjem, stališči in odnosom do branja zelo zgodaj vplivamo na to, kakšen odnos bo imel otrok do knjige tudi kasneje v življenju.

Zakaj je prebiranje pravljic in drugih besedil za otroke tako pomembno?

Prebiranje pravljic in drugih besedil otrokom je eden od ključnih dejavnikov začetne pismenosti. Otroci si ob knjigi razvijajo govor in domišljijo, bralno razumevanje, s pomočjo branja knjig lažje obvladujejo vsakdanje težave, si bogatijo besedni zaklad, se lažje izražajo, bolje razumejo svet okoli sebe ter lažje razumejo tudi sebe in druge.

Ker se v vrtcu Dutovlje zavedamo velikega pomena branja otrokom, smo 23. aprila obeležili Svetovni dan knjige.

V  vrtec smo povabili gospo Majdo Artač Sturman, nono naše deklice Martine.

Gospa Majda je precej dejavna na področju pisanja. Pred kratkim je prejela nagrado vstajenje za leto 2023 za pesniško zbirko Strehe in za svoj dosedanji opus. Objavlja v mladinski reviji Galeb, ki izhaja v Trstu. Izdala je Pravljice za Niko, pravljice za malo in veliko.

Prijetna gospa, nona Majda, in njena vnukinja Martina sta se v vrtcu najprej našemili v malo in veliko pikapolonico. S tem sta pritegnili radovednost otrok. Po prijetni začetni predstavitvi je stekel kratek pogovor o knjigah, zamislih za pisanje, o ilustracijah … Poleg topline, ki jo je izžarevala, smo v njej ves čas čutili tudi veliko ljubezen do besede. Te so iz nje prihajale lahkotno in z žarom.

Predstavila je svojo knjigo z naslovom Poroka na otoku Pikapoka. Vnukinjo Martino, malo pikapolonico, je s prsti božala po dlani in ob tem govorila besedilo. Gre za ritmično in zvočno otroško pesmico, ki je prepesnjena tudi v italijanščino. Namenjena je predšolskemu otroku, kateremu bere odrasli, ki v prvi kitici vzpostavi fizični stik z božanjem dlani. Namenjena pa je tudi mladim bralcem, ki se šele uvajajo v samostojno branje.

Zaradi današnjega ritma in časa, ki ga je vse manj, so klasično branje knjig izpodrinili sodobni mediji, kot so televizija, računalnik, pametni telefon. A ti otroku v predšolskem obdobju bolj škodujejo kot koristijo. Zato je prav, da ne iščemo izgovorov, da nimamo časa za branje, temveč našim otrokom preprosto beremo in si tako vzamemo dragoceni čas za povezovanje z njimi.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Karmen Gec Hočevar

DOSTOPNOST