Neke spomladanske noči, ko smo vsi doma sladko spali, se je na našem travniku nekaj dogajalo. Zapihala je naša kraška burja. Pihala je tako močno, nosila dežne kaplje in majala drevesa na travniku. Žal ni prizanesla našemu čudovitemu orehu, okrog katerega smo se tako radi igrali, ki nam je delal senco v poletnih mesecih. Z močnimi sunki ga je burja zvrnila. To smo ugotovili zjutraj, ko smo prišli na travnik. Malo smo bili žalostni, ampak kaj kmalu se je začela igra na njem. Plezali smo po njem, se veseli na vejah, se z vejami igrali, poskušali smo odkopati korenine itd.

Preživljanje časa v naravi ima na otroke veliko koristi. Otroci pridobivajo znanje iz neposrednih izkušenj: spoznavajo živa bitja in okolja, v katerih živijo. Spoznavajo, da so živa bitja povezana med seboj in z okoljem. Razvijajo gibalne in funkcionalne sposobnosti, pridobivajo izkušnje, prevzemajo odgovornost zase in za druge, krepijo si samozaupanje, razvijajo pripravljenost na sodelovanje, spodbujajo kreativnost in sposobnost improviziranja, razvijajo komunikacijske spretnosti, pojejo, ustvarjajo, se igrajo igro vlog, odkrivajo in rešujejo konflikte.

Zato se zelo radi vračamo k našemu drevesu in upamo, da nam ga pustijo, saj najlepše in najboljše se je igrati na njem in okrog njega.

Besedilo: Veronika Sorta

Fotografija: Karmen Pipan

DOSTOPNOST