Kolesarjenje je pri otrocih zelo pomembno. Kot prvo je telesna aktivnost, pri kateri sodeluje celo telo, tako desna kot leva polovica telesa sodelujeta približno enako in se ne poudarja le ena stran telesa. Ker pri kolesarjenju ne gre drugače, kot da izmenično krčimo in iztegujemo eno in drugo nogo, gre ves čas za disociacijo v gibanju spodnjih okončin in medenice. S tem otrok pridobiva tudi na proti zasukih (rotacijah). Pri poganjanju kolesa gre ves čas za prenašanje teže z ene strani telesa na drugo, pri tem pa avtomatično aktiviramo stranske vzravnave telesa, kar je za gibanje in držo zelo pomembno. S kolesarjenjem otrok prav tako pridobiva na mišični moči, ravnotežju, koordinaciji, vzdržljivosti … in prav tako tudi krepi kardiovaskularni sistem.

Tako pravijo strokovnjaki, otroci iz skupine Dinozavri pa pravimo,  da smo preživeli še en čudovit dopoldan na svežem zraku in v gibanju!
Otroci so od doma pripeljali svoja kolesa, poganjalce in skiroje, seveda niso pozabili niti na čelade. Startali smo ob 9.15h na igrišču, se preizkusili v vožnji po poligonu, si izmenjali svoja vozila, si privoščili sadje in napitek ter  se ob 11.00h pripeljali na cilj.

Na spodnjih fotografijah poglejte kako so se otroci zabavali.

Nasvidenje do naslednjega kolesarjenja!

Besedilo: Maja Anderlič Može
Fotografije: Maja Anderlič Može

DOSTOPNOST