Tako kot večina slovenskih vrtcev in osnovnih šol smo tudi mi praznovali vseslovenski projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal v petek, 17. 11. 2023.

Namen projekta je ozaveščati pomen zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalnih pridelovalcev, saj je ustrezna prehrana pogoj za dobro počutje ter ohranjanje zdravega načina življenja. 

Otroci so s pomočjo strokovnih delavcev pripravili mize- vsak je dobil svoj prtiček, na mize smo položili še šopke rožic in naprstne čebelice, ki jih uporabljamo tudi za igro. Med malico so si otroci postregli s sestavinami slovenskega zajtrka: kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki.  Po malici so se otroci iz skupine »Zajčki« in »Levčki« podružili. Spoznali smo deklamacijo »Panj«, prisluhnili pesmici Janeza Bitenca »Čebelica«, nato pa je sledilo druženje obeh skupin. Otroci so prosto plesali in rajali ob glasbi s čebeljo tematiko, hkrati pa smo izdelovali še čebelice iz odpadnega materiala, ki jim bomo v naslednjem tednu izdelali še panj ter čebelicam okrasili dom. Sledila je še prosta igra po kotičku, pozabili nismo niti na hidracijo. V naslednjem tednu si bomo še enkrat ogledali  razstavo, ki poteka v Eko kotičku ter spoznavali, kakšen vpliv imajo čebele na naš svet.

Besedilo: Mateja Lah Vojska

Slike: Mateja L.V. in Blaž Ukmar

DOSTOPNOST