Male in velike žabe so se domenile, da bodo noč preživele v vrtcu. Na tak dogodek se je potrebno pripraviti, kaj domeniti in narediti načrt skupnega večerno-nočnega druženja. Rdeča nit našega dogodka je bila naša prednostna naloga vrtca, in sicer bralna pismenost. Veliko dejavnosti se v naši skupini izvaja na to temo: spodbujanje družinskega branja (Bralni palček in potovanje Žabca na otrokov dom), branje pravljic, slikopisov, reševanje ugank, izmišljanje zgodbic, rim, prosto pripovedovanje itd.

In nekega dne se je porodila ideja, kaj če bi mi enkrat skupaj prebrali pravljico za lahko noč. A kaj kmalu smo ugotovili, da se pravljice za lahko noč berejo tik preden zaspimo. In že smo začeli razmišljati, kako bi mi to izvedli. Prišli smo do skupne ideje: potrebno bo noč prespati skupaj. In začele so se priprave na ta dogodek. Z otroki smo se najprej pogovarjali, kako bi potekal tak večer oz. noč. Otroci so imeli veliko različnih idej. Vse te ideje smo nato narisali in nalepili na plakat. Pogovarjali smo se tudi, kaj vse potrebujemo, da lahko prespimo v vrtcu. Tudi to smo narisali. In vse do dneva spanja smo se veliko pogovarjali o tem dogodku, se en drugega opogumljali in že nestrpno pričakovali ta dan. In res, v petek po večerji smo se zbrali ponovno v vrtcu. Vsak otrok je prinesel nahrbtnik s stvarmi, ki jih potrebuje za spanje. Najprej so otroci ponosno pripravili svojo »posteljo«, vzglavnik, dekico, nočno lučko, pižamo in ninico. Nato je sledil večerni pohod do Kobdilja. Pohod je bil zelo sproščen, imeli smo čas za klepet, igro in druženje. V vrtec smo se vrnili ob mraku, kjer nas je že čakal lov na skriti zaklad. Pripravila sta nam ga Žabec in Hopko. Ker je bila že tema, smo ga iskali s svetilkami. Našli smo zaklad: zbirko čarobnih pravljic in nekaj za pod zob, da ne bomo šli lačni spat. Zaključek zaklada je bil na igrišču, kjer smo v družbi zvezd in svetilk poslušali pravljico. Kako čarobno je bilo: tema, zvezde, svetilke, pravljica in naša domišljija. Seveda se tu naš večer še ni končal. Otroci so si zaželeli še pižamo party. Hitro smo skočili v pižame, si pripravili disko sobo in zaplesali na nekaj pesmic. Kako zabavno je bilo plesati v pižami v družbi svojih prijateljev. Po zabavi je sledilo umivanje zob in pravljica za lahko noč. Otroci so kaj hitro v družbi pravljice zaspali in sanjali. Noč je bila prekratka, sonce nas je zjutraj hitro zbudilo. Preden smo polni vtisov odšli domov, pa sta nam Žabec in Hopko podelila pohvale za prespano noč.

Radi bi se zahvalili vsem otrokom, ki so ta večer zbrali pogum in se odločili v družbi prijateljev prespati noč v vrtcu. Ob enem pa gre tudi ena velika zahvala vsem staršem za zaupanje svojemu otroku in nama.

Besedilo: Mojca Mozetič

Fotografije: Katja Luin in Mojca Mozetič

DOSTOPNOST