Že v predšolskem obdobju je pomembno, da se z otroki pogovarjamo o spreminjanju narave ter se skupaj učimo skrbeti za našo naravo. Odlična priložnost je prihajajoča čistilna akcija, ki bo potekala 20.aprila. S pobiranjem odpadkov in urejanjem okolice ne le telovadimo in se gibamo, temveč se med seboj povezujemo in sodelujemo za doseganje skupne dobrobiti. S tem, ko očistimo okolico, pomagamo živalim in rastlinam ter ustvarjamo lepše in bolj zdravo okolje za vse nas.

Izpostavljenost zelenim naravnim okoljem zvišuje pozitivna čustva in znižuje negativna čustva. Tako velja, da več časa kot preživimo v naravi, več veselja in zadovoljstva občutimo. Preživljanje časa v naravi spodbuja senzorno stimulacijo otrok, predvsem ko so v stiku z zemljo, ko nabirajo rože, se dotikajo kamnov.

V enotah Vrtca Sežana bomo v tem mesecu namenili posebno pozornost skrbi za naš planet. Prebiramo knjige o naravi, se med seboj in z gosti iz komunalnih podjetij pogovarjamo o ločevanju odpadkov, si ogledujemo smetarska vozila, skupaj bomo čistili okolico enot, se pridružili že organiziranim čistilnim akcijam, nekateri pa bodo odpadke pobirali tudi v popoldanskem času skupaj s starši.

Skupaj lahko naredimo veliko, vsak po svojih močeh.  Vključujejo se že najmlajši otroci iz I.starostnih skupin, pa do najstarejših oddelkov predšolskih otrok.

S skupnimi močmi poskrbimo za čistejšo in bolj urejeno okolico, da bomo lahko še naprej uživali v sprehajanju po naravi, dihali čist zrak in poslušali ptičje žvrgolenje.”

Vsak dan je lahko Dan Zemlje, če le skrbimo zanjo!

Zbrala:                                                                                                                                   Ravnateljica:

Katrin Češčut                                                                                                                        Teja Čeh Svetina

DOSTOPNOST